Нудистки круиз атакуван от данъчни (обзор)

Владислав Горанов

Съмнявам се, че повече от 10% от ресторантите в София са редовни, каза министър Горанов

Влизаме в еврозоната с курс 1,95583 лв. за евро

Приемането на еврото вдига цените на някои услуги

Данъчни са се качили на нудистки кораб, за да проверят дават ли касови бележки на гостите, стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в парламента. Миналото лято служители на НАП се качвали за проверки на круизни кораби като не носели униформи, а използвали принципа на тайния клиент. „Имаше една забавна ситуация, в която навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз и колегите бяха изключително притеснени, но всички способи за контрол са допустими“, обясни Горанов. На въпрос дали и служителите на НАП са се съблекли на круиза, Горанов отговори: „Не казаха“.

Горанов разказа случая по повод акция на данъчни, които за да проверят сигнал срещу самодейна трупа за народни танци в село Марково, се появили на поредната сбирка под прикритие и два часа играли хора и ръченици. След танците всеки платил по няколко лева и данъчните установили, че организаторите не дават касови бележки. „Забавлявам се с прикритието на колегите от НАП в Марково, те са преиграли, но всички способи за контрол ще бъдат използвани“, каза министър Горанов.

На въпрос какви са загубите за хазната от укриването на обороти министърът уточни, че от НАП я изчисляват на половин милиард. „Ако приемем, че сивият сектор е малко над 20% и го наложим на 107-те млрд. лв. БВП за 2018 г., ще видим едни милиардни обороти върху които не са платени данъци“, обясни той. Министърът отчете, че потенциалните загуби могат да са доста повече от половин милиард. „Дълбоко се съмнявам, че има повече от 10% от ресторантите в София, които са напълно редовни“, добави Горанов.

В отговор на въпрос за кандидатурата ни за влизане в „чакалнята за еврото“ Горанов обяви, че правителството и БНБ изразяват ангажираност фиксираният курс на лева да не бъде променян и влизането ни в еврозоната да стане с курс 1,95583 лв. за евро. В страните, които са влезли в еврозоната в последните години, инфлационният ефект от приемане на еврото не надхвърля 0,3%, което се дължи на „закръгляване“ на цените от продавачите, каза министърът. Относително по-силен инфлационен ефект е имало върху някои услуги (заведения, битови услуги и др.), което означава, че хората, които ползват тези услуги, в по-голяма степен могат да почувстват индивидуално инфлацията в по-голям размер, каза министър Горанов.

Коментари

Задължително поле