Ердоган: Турция е приела 3,6 млн. бежанци, Западът трябва да направи същото

Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

„Алфа Рисърч“ измери слаба подкрепа за обединение срещу действащи кметове на балотаж

Нужни са над 200 000 лв. за доизграждане на храма „Св.Патриарх Евтимий” във ВТУ

 

Нужни са над 200 000 лв. за доизграждането на църквата „Свети Евтимий Патриарх Търновски” във Великотърновския университет. Това е единственият в България храм, който носи името на светецът книжовник.

Градежът бе започнат преди 13 г. по инициатива на бившия ректор на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” проф. Иван Харалампиев и на бизнесмена Стефан Шарлопов. Първата копка бе направена на 20 януари 2003 г , а със събрани от дарения близо 500 000 лв, за 4 месеца бе вдигната внушителна сграда. След това строителството бе замразено поради липса на средства.

По инициатива на настоящият ректор на великотърновската Алма матер проф.Христо Бонджолов и с подкрепата на Стефан Шарлопов след 8-годишен застой строителството на храма е възобновено. Организирана е национална дарителска кампания за набиране на средства за доизграждането на молитвения дом.
„Това е народна кауза. Апелирам да се обединим в продължаването на това свято дело. Вярата трябва да ни сплотява. Вече подписвам декларации за дарения, след като щедри хора откликнаха на призива ни”, информира проф. Бонджолов.

019

Той обяви, че 20 души са дарили средства, а 4 фирми са предоставили общо около 7000 лв. С пари на университета е купена камбана на стойност 3360 лв, а рускоговорящи бизнесмени са обещали да осигурят останалите 3 камбани. През последните 6 месеца собственик на фирма от Кюстендил е изработил дограмата за храма.

„Университетът и църквата се намират на уникално място, на хълма Света гора. Тук учат и работят много млади хора. През последните години у нас има упадък на ценностната система и аз съм твърдо решен да помогна за възраждането и. С преподаватели и студенти от Богословския факултет на ВТУ разговарях за изработка на иконостас и за изографисването на храма.Имам 5 деца. Най-малката ми дъщеря Стефани, дочула разговорите ми по телефона за организирането на кампанията , донесе ми 20 лв и заяви: „И аз искам да помогна за църквата”. Трогнах се до сълзи и казах: „Ще ги сложим в рамка, ще я закачим на видно място и това ще са последните пари, които ще прибавим към цялата сума. Синът ми Илия също си изсипа касичката със стотинките”, разказа Стефан Шарлопов.

Той е категоричен, че храмът ще бъде окончателно завършен външно до 22 септември. Предприемачът сподели, че негов приятел е обещал да осигури медната обшивка на кубетата, която ще е на стойност над 60 000 лв.

„Разговарях с кмета на Велико Търново Даниел Панов в следващия бюджет за 2018 г да бъдат предвидени средства от общинската хазна за църквата и той ме увери, че това ще бъде направено”, съобщи още Шарлопов.
В негов хотел в старата столица пък е организиран благотворителен бал, на който са поканени 150 души от цялата страна. Кувертите са по 50 лв. Отделно на търг ще бъдат разиграни картини, икони, фотографии, а средствата от тях също ще бъдат прибавени към сумата за доизграждането на храма.

„Ще има строг контрол за всяка изхарчена стотинка. Разкрита е и банкова сметка за дарения”, допълни проф. Бонджолов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.