НФСБ сне доверието си от Волен Сидеров като председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“

Снимка: Денислав Стойчев

Народните представители от НФСБ снеха доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Това става ясно от позиция на Народните представители от НФСБ, изпратена до медиите.

По повод поредното нарушение от Волен Сидеров на решението на Политическият съвет на Коалиция „Обединени патриоти“ от 11 септември 2018 г., с което „се одобрява и подкрепя дейността на представителите на Коалицията – членове на Министерския съвет“, подписано от тримата председатели на партиите от Коалицията, народните представители от НФСБ заявяват, ще се представляват от заместник-председателите на партията Валентин Касабов и Борис Ячев.

От партията посочват, че публичните изявления и поведението на Волен Сидеров в страната и чужбина (вкл. в Русия) по никакъв начин не следва да се обвързват с ПП НФСБ.

Интересите на Волен Сидеров са да защитава само интересите на Русия и да работи срещу България - в никакъв случай това не е патриотизъм, заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Валентин Касабов.

„Поводът да снемем доверието от Волен Сидеров са поредните му лъжи в телевизията му и надписите, които вървят от вчера“, обяви той. „Има поредица от лъжи и действия на Волен Сидеров срещу „Обединени патриоти“, срещу голямата коалиция и срещу България“, заяви Валентин Касабов. Попитан разпада ли се ПГ на „Обединени патриоти“ той посочи: „Засега не“.

Когато има Коалиционен съвет, ще поискаме оставката на Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединени патриоти“, обяви пред журналисти в парламента секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев.

„След снемането на доверието, следващата стъпка е на Коалиционен съвет да се обсъди председателството на Волен Сидеров“, каза той. „През последните месеци имаше атаки срещу представители на „Обединени патриоти“ в изпълнителната власт, не само към вицепремиера Валери Симеонов, а и срещу други членове на МС, от страна на Волен Сидеров. Затова се стигна до решението на НФСБ“, обясни Борис Ячев.

„Телевизия „Алфа“ продължава да излъчва от вчера слайдове с клевети по отношение на вицепремиера Валери Симеонов и по отношение на други представители на управляващата коалиция, визирам Цветан Цветанов“, допълни той. „Не можем да приемем клеветата, че Валери Симеонов е вицепремиер на Сорос“, заяви Борис Ячев.

Попитан каква е целта на действията на Волен Сидеров, той коментира: „Целта е провокация, разбиване на ПГ и на управляващата коалиция. За интереса попитайте този, който стои в дъното на атаката“. „Коалицията е стабилна що се отнася до народни представители от НФСБ и вицепремиера Валери Симеонов. Нямаме намерение да напускаме нито коалицията, нито ПГ. Ако някой не е съгласен с действията на ПГ и с позициите на „Обединени патриоти“ в изпълнителната власт, негово право е да си търси политическо поприще“, каза още Борис Ячев.

До разговор за евроизборите така и не стигна поради непремерените действия на Волен Сидеров и клевети по отношение на представители на НФСБ, коментира Ячев в отговор на въпрос ще се явят ли трите партии от малката коалиция заедно на европейските избори. „Бяхме готови да проведем този разговор. Имаше изявления на Валери Симеонов, че до месец НФСБ ще реши и ще даде отговор как и по какъв начин ще участва в европейските избори“, заяви той. „В момента сме в ситуация, в която този въпрос пред нас не стои“, посочи Борис Ячев.

Нямаме желание да вземаме страна в конфликта между НФСБ и Волен Сидеров - за ВМРО винаги е било фундаментално важно единството на патриотичните сили, коментира от своя страна заместник-председателят на ВМРО и зам.-председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Той уточни, че вярва в държавническото начало на обединението на патриотите и уточни, че целта е правителството да бъде стабилно.

„Запознахме се с позицията на НФСБ и следим цялата ситуация. За нас от ВМРО винаги е било фундаментално важно единството на патриотичните сили. Това са наши послания от преди петилетка“, каза Веселинов. По думите му сега, когато е постигнато обединението, е незряло да се разрушава.

„Нямаме желание да вземаме страна в този конфликт. Достатъчно неприятно е, че между двама наши партньори има такова напрежение, търсим разговор на коалиционен съвет и се надяваме събитията да са обратими“, допълни още Веселинов. На въпрос дали има основания да се иска оставката на Волен Сидеров, той уточни, че в рамките на коалиционния съвет ще се води разговор за всеки един от проблемите.

Коментари

Задължително поле