Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме свали от поста

Нанесоха побой на общински охранител при опит за палеж на частна пералня

СГС потвърди присъдата на Константин Каменаров от 1 година и 3 месеца затвор за шофиране с 1,6 промила алкохол

Осъдиха Северин Красимиров на 30 години затвор

Стартираха консултациите за Общинска стратегия за развитието на културата 2019-2029

Ученици събраха 9000 лева за бездомни кучета

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете и зеленчуците

Григор в битка за топ 50

Национален координационен съвет контролира морбилито, болните са вече 463

Съдът в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Фенове и ръководства на „Ботев“ и „Локо“ (Пд) на среща в Общината за Голямата къща

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа

Двама влизат в затвора за обир на бензиностанция в Лясковец Апашите се маскирали, пребили служителя и отмъкнали 2140 лева

ЦСКА пълни „Армията“ за реванша с „Ботев“ (Пд)

Молдовецът бомбаджия призна за взрива на банкомати в София и Пловдив

Няма как на Витоша да има биосферен резерват към ЮНЕСКО Това са изводите в доклад на австрийската професорка Улрике Прьобстал-Хайдер, поръчан от Столична община

Витоша да остане Природен парк, който да включва резерватите Бистришко бранище и Торфено бранище. Но нито един от двата не отговаря на изискванията да стане биосферен резерват към ЮНЕСКО. Сегашният статут на планината в най-голяма степен запазва природосъобразното състояние на парка и използването му за спорт и туризъм. Това е записано в експертен доклад от 14 юни тази година, с който „Труд“ разполага.

Докладът

Докладът е поръчан от Столична община, а негов автор е един най-големите европейски специалисти по защитени територии – австрийската професорка Улрике Прьобстал-Хайдер. Тя работи в Института по ландшафтно развитие, рекреация и планиране на консервацията, със седалище във Виена. Проф. Прьобстал-Хайдер сред най-авторитетните учени в областта на управлението на защитените територии от мрежата „Натура 2000“.

Причината кметът на София Йорданка Фандъкова да потърси експертното мнение е отказът от миналата година на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да номинира „Бистришко бранище“ за биосферен резерват към ЮНЕСКО. Предложението за това е на Столичния общински съвет (СОС), който на свое заседание през 2017-а одобри отправянето на искането до МОСВ.

Изискванията

Според изискванията на ЮНЕСКО, биосферните резервати трябва имат така нареченото ядро, където стриктно е регламентирано човешко присъствие. За да се изпълнени критериите, около ядрото трябва да се обособи буферна зона. В случая на „Бистришко бранище“ тя ще обхване землищата на селата Бистрица, Железница и Ярлово, плюс териториите до хижа „Алеко“. Има и преходна зона, която би покрила цяла Витоша и където също ще има рестрикции за човешка дейност.

За пръв път Столична община се обръща към чужд водещ експерт по такъв казус – обикновено досега местната управа търсеше мнението на „зелените“ неправителствени организации. Миналата година именно те заблудиха СОС, че „Бистришко бранище“ отговаря на критериите за биосферен резерват към ЮНЕСКО и така общинарите приеха описаното по-горе решение.

Бистришко бранище

Още през 1934 година „Бистришко бранище“ е обявен за резерват с цел защита на смърчовите гори. Но през 2001 г. там имаше смерч, който повали стотици декари иглолистни дървета. След този ветровал и поради невзетиите мерки за изнасяне на повалената дървесина, смърчовите гори в резервата бяха унищожени. После от техните гниещи дънери на Витоша тръгна корояд и от едно заразено петно от 600 декара бяха унищожени всички 11 000 дка смърч.

Преди шест години в резервата избухна и голям пожар – тогава се подпали неизнесената мъртва дървесина след смерча. За гасенето в зоната навлязоха тежка техника и хора, което нанесе допълнителни щети.

проф. Улрике Прьобстал-Хайдер
проф. Улрике Прьобстал-Хайдер

Препоръките

От доклада на проф. Улрике Прьобстал-Хайдер е видно, че през 2017 г. МОСВ правилно е отказало искането на СОС.

Съществуващият резерват по никакъв начин не отговаря на поставените цели и по тази причина не би бил признат за биосферен“, пише проф. Прьобстал-Хайдер. Тя препоръчва „Бистришко бранище” да се запази като строго защитена територия без обозначението „биосферен“. Допълнителна причина е, че местността не покрива международните изисквания за достатъчно площ.

С неговите 10 616 декара на„Бистришко бранище“ не може да се направи така нареченото функционално зониране – ядро, буферна зона и преходна зона“, пише в доклада.

Изводите от този доклад са предпоставка СОС да отмени решението си от миналата година, с което се иска „Бистришко бранище“ да кандидатства за биосферен резерват към ЮНЕСКО. То трябва да се анулира, защото би било пречка за бъдещата модернизация на Витоша.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. И защо една австрийка трябваше да прави изследвания и напише доклад за Витоша, за повече достоверност ли? Не се ли присетихте, че не по-лошо можеха да се справят с това и български професори експерти. Докога бе джанъм ще се продаваме?

 2. Защото българските учени работещи в областа на екологията за да участват в поръчки са се продали на зелените.Така работят всички от БАН и разните институти ,като Природонаучният музей.Каквото им кажат еколозите това говорят.

 3. От всичко, което прочетох последния абзац е най-важен. И изводът е категоричен – щом това решение пречи за модернизацията на Витоша, значи трябва да се анулира. В крайна сметка модернизацията и развитието са неща, които са задължителни за времето, в което живеем, а ретроградните и назадничави практики трябва да останат далеч в миналото. Така съм на мнение, че трябва да се действа в посока модернизация, това е единствената вярна посока.

 4. „Зелените“ друго не правят освен да искат рекет и да заблуждават. Хубаво е за национално-значими теми наистина да се допитваме до международни експерти и организации, при които е доста по-голям шансът да не са корумпирани.

 5. Хаха Цеко и компания са наели една псевдо доказана специалистка от измислена организация такива готови за пари НПО-та и там с лопата да ги ринеш както и тук. Да напише това което му е угодно. Но нали е то Виена, това е достатъчно за редовия еврогей за да приеме казаното като закон божи. Понеже тук е пълно с жалки идулопоклонници на всичко що е казана от господарите от Запад, трябва вкупом да се поклоним на великото мнение на професорката, която надали си е дала труда дори да се качи на Витоша.
  А най вероятно е обслужила Цеко директно от Виената, ама все тая нали е от господарите от запад, те не грешат, не са корумпирани и ….

  1. Иванов – „идулопоклонници“????? Спрях да ти чета глупостите след това!

 6. ИВАНОВ, МИ ТО ТОЛКОВА ИМ Е АКЪЛА НА МЕСТНИТЕ ПЪРВЕНЮТА. ТОЯ ЦЕКО ТИЧА 300 МЕТРА СЛЕД ВЯТЪРА…

 7. Всички софиянци чакаме модернизацията на планината, която се забавя заради разни псевдо еколози и хейтъри, „изказали“ се и тук.

 8. Австрийската специалистка им го е казала на зелените, ама те квито са кухи лейки пак ще продължат своята теория да си баят и повтарят. И заради техните глупости Витоша тъне в разруха и няма шанса да стане модерна планина. Ужас направо, българи цакат българи.

 9. По най-бързият начин СОС да отменя решението си от миналата година, с което се опитват да пробутат Бистришко бранище за биосферен резерват към ЮНЕСКА и незабавно да бъдат приети промени в плана за управление на Витоша. За да може планината най-после да стане достъпна за спорт и отдих, което е през последните години е немислимо.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.