Разширяват „синята зона“ във Варна Осигуряват нови близо 5800 паркоместа в широкия център на града

Дворецът в Балчик огря със славата си Чехия Директорът на културния институт Жени Михайлова получи символичния ключ на град Валмез

Организират Нощ на книгите за Хари Потър в библиотеката в Търново

Кметът на Габрово отново поиска станции за измерване на качеството въздуха в града Последните замервания са извършени от мобилна лаборатория на ИАОС – Русе през 2016 година

Верижна катастрофа затвори магистрала „Марица“ край Свиленград

Зърнопроизводители от Търновско предвиждат ниски добиви заради сушата Сухата почва води до забавянето на растежа на пшеницата и ечемика и до измръзването на растенията

Караянчева изпрати съболезнователен адрес на Турция след земетресението

Оперната прима Гергана Николаева е ментор в нов уникален проект Очарователната изпълнителка приема предизвикателството да подготви за голямата сцена 10 непрофесионални изпълнители

НАП: Ще попълваме данъчните декларации, хората ще могат да ги редактират

Масово честваха златни сватби в Сухиндол Двойките се врекоха отново във вечна любов след 50 години

Горяха бивши жилища на БДЖ в Горна Оряховица Разследват пожар на къща в село Димча

Доцент от ВМА: Рискът китайската болест да стигне до България е нулев

Китай разработва нова ваксина срещу коронавируса

Принц Уилям получи нова титла, малко след като брат му се отказа от монархията

„Бяла книга” за земеделския режим Насилия, злоупотреби и разврат при Александър Стамболийски

Няма картел на пазара на горива

Цените на бензин Евро-95 и дизела нас са едни от ниските в сравнение с останалите страни членки на ЕС, се казва в анализа на КЗК.

Промяната в касовите бележки може да засегне конкуренцията в сектора

Предлагат държавни складове

Няма картел с цените на горивата у нас, показва секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизел, изготвен от Комисията за защита на конкуренцията.

Увеличението на цените на горивата през 2018 г. е било за кратък период и е осъществено постепенно и може да се обясни с обективни критерии, свързани с конкурентна среда, разходи за дистрибуция, количество и обем на продажбите и търсенето, посочват от КЗК.

И допълват, че нетните цени на бензин Евро-95 и дизела у нас са едни от ниските в сравнение с останалите страни членки на ЕС.

Според комисията изискването в Наредба № Н-18 касовата бележка да съдържа покупна цена на горивото без акциз и ДДС би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на едро и дребно на търговия с горива.

От КЗК настояват Министерство на финансите, Министерство на икономиката, Агенция “Митници”, Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобразно тяхната компетентност да предприемат подходящи нормативни и организационни мерки за подобряване на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на горива.

Една от мерките, които органът предлага, е създаване на електронна платформа, от която в реално време вносителите на горива да имат достъп до информация за свободните вместимости в данъчните складове и складовете за съхранение на задължителни запаси.

Тази платформа трябва да се поддържа и контролира от Агенция “Митници” и Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. Друга мярка, според КЗК, е да се увеличи броят на данъчните складове в сектора, чрез изграждането на държавни данъчни складове.

За реализиране на мерките е нужно да бъде сформирана работна група с представители от държавни органи, посочват от комисията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.