Няма нарушение на закона в Пирин

Концесионният договор за ски зона "Банско" вече не отговаря на българското законодателство и трябва да се промени

Върховната прокуратура, в рамките на нейните правомощия, може да препоръча на Министерския съвет да приведе в законен вид договора за концесията на ски зона „Банско“. Законодателството в сектора е изменяно много пъти и въпросното споразумение вече не отговаря на него – това заяви Румяна Арнаудова, говорител на ВП по време брифинг, предаде репортер на "Труд". Тя добави, че в случая с концесионния договор има разминаване на площите, записани в него и реално ползваните от концесионера Юлен АД. Но от думите й стана ясно, че това не е престъпление, а грешка, оставена да действа дълго време.

Повод за пресконференцията бе да се отчете докъде е стигнала проверката за договора, след сигнал на Политическа партия „Зелените“, която е едно с Коалицията „За да остане природа в България“. Така наречените „зелени“ от години саботират развитието на туризма у нас заради своите политически и финансови интереси.

На брифинга Румяна Арнаудова обясни, че в продължение на 8 години в Министерския съвет са били наясно, че концесионият договор не отговаря на изискванията и има разминавания, но не е направено абсолютно нищо.

Отделно, в рамките на 14 години в прокуратурата по казуса със ски зона „Банско“ са постъпвали сигнали и има 18 отказа на прокурори да разследват. Тези сигнали са подавани основно в прокуратурата в Благоевград и са съдържали твърдения за незаконно застрояване от страна на Юлен. Тече служебен контрол (вътрешна проверка - б.а.) мотивирани ли са били отказите. Основният мотив на отказите бил, че няма данни за извършено престъпление.

„Част от сигнала на „Зелените“ от 26.02 касаеше изследване на това кой е собственик на Юлен - изискахме от Софийския градски съд документи по отношение на регистрацията. Тези данни са публични. Търсят се и връзки, между собственика на Юлен и шефът на БФСки (Цеко Минев) – б.а.) Още нямаме резултати по тази проверка“, каза Румяна Арнаудова.

В сигнала на ПП „Зелените“ има и данни за Българска федерация ски, които са проверени и препратени към Софийската прокуратура.

„Българска федерация ски е получила 40 милиона лева помощи от Министерството на младежта и спорта. Прокуратурата изиска всички договори, от които се установява схемата, по която са се давали средствата“, каза Арнаудова.

Тя обясни, че винаги БФСки кандидатства с проект, който мотивира с необходимост да се финансира обучението на деца. Имало и много случаи за искане на финансиране за участие на български скиори в международни състезания. Изчисленията на федерацията се давали в спортното ведомство. Там се създавала комисия, която разглеждала искането и излизала с предложение към министъра дали да има финансиране. След това министърът казвал „да“ или „не“. Ако отговорът бил положителен, се сключвал договор.

„По силата на договорите, които прегледахме, на БФСки е задължение, не само да отчете, че е изпълнила договорите, но и да отчета всички направени разходи. Според нас документите, които прегледахме, са неубедителни и е налице небрежност на служители на министерството. Затова сме пратили документите по компетентност в Софийската градска прокуратура, защото са налице данни за безстопанственост и прахосване на публични средства, вероятно извършени от лица от министерството“, обясни Румяна Арнаудова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право