Няма пострадали българи при изригването на вулкана на Хаваите

вулкан, Хаваи

Към момента в посолството на България във Вашингтон и генералното консулство в Лос Анджелис няма постъпила информация за пострадали български граждани от изригването на вулкана Килауеа на остров Хавай, съобщиха от Министерството на външните работи.

Генералното консулство на България в Лос Анджелис следи непрекъснато ситуацията.

От външното ведомство припомнят, че от 3 май т.г. вулканът Килауеа на остров Хавай е в непрекъсната активност. Той се намира във вулканичен парк, в чийто периметър от началото на изригването всички са евакуирани. В негова близост се допускат отделни туристически групи с плавателни съдове, които да наблюдават изригването на вулкана. Вчера един от туристическите плавателни съдове е засегнат от изригваща лава и са ранени 23-ма туристи.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от подобни турове в района на вулкана и да следят и да се съобразяват с официалните разпоредби за сигурност и безопасност на местните власти.

Дежурният телефон на генералното консулство в Лос Анджелис за спешни случаи е: +1 310-437-3606. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекцията "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Коментари

Задължително поле