Няма шанс изчезналият футболист да е жив

Няма шанс Емилиано Сала да е жив. Това прогнозира Джон Фицджералд, главен офицер в английската служба за издирване на изчезнали самолети, която работи по случая. Експертът заяви пред Би Би Си, че "дори най-подходящият човек" ще издържи няколко часа в ледените води в Ламанша. А от Сала няма следа повече от два дни.

"За съжаление, наистина не мисля, че има каквато и да е надежда - добави Фицджералд. - По това време на годината условията са направо ужасни, ако се намираш във водата".

Нападателят излетя с частен самолет от Франция в посока Кардиф, след като тимът от Уелс купи играча от "Нант" с рекорден трансфер. В понеделник около 23,30 часа българско време летателният апарат изчезна от радарите около малкия Остров Гърнзи.

Спасителната операция бе подновена в сряда сутрин, след като във вторник лошото време възпрепятства издирването. По това време вълните достигали от 1,7 до 1,8 метра, а температурата на водата едва прехвърляла 10 градуса. Два самолета, хеликоптер и спасителна моторница търсиха в зоната, в която се предполага, че е паднал малкият летателен апарат. Само във вторник са претърсени повече от 3000 квадратни километра. Открити бяха възглавница, огънато парче метал и няколко други предмета, които се предполага, че са от падналия самолет.

Мехмет Далман, президент на „Кардиф“, разкри, че предложил полетът да бъде организиран от клуба, но играчът отказал. Вестник „Таймс“ разкри, че летателният апарат е на футболен агент, който посредничил за сделката.

Моделът на самолета е "Piper Malibu", който има "на сметката си" 160 сериозни катастрофи, 55 от които с фатален край. От 2000-ата година насам 24 от произшествията са без оцелели на борда.

"Това е повече от рисковано пресичане на Ламанша - каза Аластер Росеншейн, бивш пилот на изчезналия самолет. - "Piper Malibu" разполага с един двигател. Ако той откаже, отиваш във водата. А да летиш по този маршрут през зимата и то през нощта е не само странно, но и много безотговорно".

Полицията в Гърнзи разкри, че се работи по 4 версии. Първата е, че пилотът и Сала са кацнали на друго място, но не са съобщили за това. Втората - те са се приземили във водата и са били качени на преминаващ кораб и също не са се свързали все още с никого. Третата - след като са паднали във водата, те са се качили на спасителния сал, който се намира в самолета. Четвъртата - летателният апарат се е разбил във водата, а двамата пътници на борда са загинали почти веднага.

Полицията призна, че версията със спасителния сал е приоритет и работят именно върху нея.

В Аржентина родителите на футболиста се надяват, че именно това се е случило и синът им е жив и здрав.

"Жена ми не спира да плаче, а съобщението, което получих от Емилиано ме кара да мисля за най-лошото", заяви Орасио, бащата на играча.

Сала изпрати аудио послание малко преди самолетът да изчезне от радарите. То е адресирано към баща му.

"Качих се на самолет, който изглежда сякаш, че ще се разпадне и тръгвам за Кардиф - казва футболистът в записа, който бе публикуван в световните агенции. - Ако до час и половина нямате новини от мен, не знам дали да пращате хора, които да ме търсят, защото едва ли ще ме намерят. Татко, много се страхувам!“.

Феновете на "Кардиф" и "Нант" се молят за щастлива развръзка. Пред двата стадиона се поднасят цветя и се палят свещи за Сала. Във вторник вечер привърженици организираха и бдение в негова чест.

Заради трагедията тимът от Уелс отложи вчера тренировката си. Клубът призна, че се очаква Сала да бъде почетен с огромен транспарант в предстоящото домакинство срещу "Арсенал" във Висшата лига. Подобна готовност има и от "Нант" за двубоя със "Сент Етиен" следващата сряда.

Бившата му приятелка:

Не спирайте търсенето!

Беренис Шкаир, бивша приятелка на Емилиано Сала, призова полицията да не спира по никакъв начин търсенето. Френският модел направи и разтърсващо емоционално обръщение към изчезналия футболист.

„Разследвайте, не спирайте издирването, моля ви – написа Беренис в една от социалните мрежи. - Не мога да повярвам за тази катастрофа! Не мога да повярвам, че спират търсенето заради лошите условия. Губи се време , чувствам се безсилна. Не мога да спра да мисля за теб, че си здрав и на сигурно място. Имат ли мечтите дата за годност? Животът може да се промени за една секунда. Ние сме просто прах в тази вселена. В свят, в който се случват толкова много несправедливости, нещото, за което най-много съжалявам е, че не ти споделих всичко, което чувства сърцето ми. Не знам какво да кажа! Може би това е нещо, което вече ще науча? Тези, които ме познават знаят как блестят очите ми, когато говоря за теб. Бях щастливка, че те срещнах. Защо тези неща трябва да се случват на прекрасен, борещ се в живота човек, който е пълен с амбиции и е отдаден на своята работа и семейство? Искам да се събудя от този кошмар. Знам, че си силен. Чакам те!“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят