Обама: Реалността ще принуди Тръмп да преоцени позициите си

Отиващият си американски президент Барак Обама призова за търпение към новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп.

В последната си реч на международно събитие, изнесена в рамките на пресконференцията в Лима, на въпрос за някои от по-спорните обещания от кампанията на Тръмп, Обама заяви, че републиканецът ще бъде принуден да направи преоценка на позициите, веднага след като осъзнае ролята, която е поел.

"Не мога да гарантирам, че новоизбраният президент няма да преследва някои от позициите, които той зае. Но това, което мога да гарантирам, е, че реалността ще го принуди да настрои подхода си към много от тези въпроси. Това е начинът, по който се работи на този пост“, коментира Обама.

Той също подчерта глобалните отговорности на САЩ, описвайки страната си като "незаменима нация в нашия световен ред", предава "Фокус".

"Ние няма да бъдем в състояние да се справим с всеки проблем, но американският президент и САЩ, ако не сме на страната на това, което е правилно, тогава той (световният ред -б.пр.) се разпада ", коментира Обама.

„Няма кой да запълни празнината. Наистина няма. Има и други важни държави като Китай, без чието сътрудничество нямаше да можем да постигнем Парижкото споразумение, но Китай не беше тази страна, която организира 200 нации да го подпишат“, продължи американският президент.

„Русия е много забележителна военна сила, но тя не се притеснява точно сега за това как да се възстанови Хаити след урагана. Ние се“, увери Обама.

Коментари

Задължително поле