Обвиниха двама мъже за държане на фалшиви банкноти от по 500 евро

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе днес в съда обвинителен акт спрямо 42-годишния Атанас А. и 49-годишния Румен Я. за това, че държали подправени парични знаци в големи количества, за които знаели, че са подправени - престъпление по чл. 244, ал.2, във връзка с чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс. Срещу двамата има повдигнато обвинение и за престъпление по чл. 246, ал. 3 от НК за това, че като извършители и в съучастие са пазили материали, представляващи заготовки за неистински банкноти от 500 евро, за които са знаели, че са предназначени за подправка на парични знаци. Атанас А. е предаден на съд по още 3 обвинения - за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества (престъпление по чл. 354а ал. 1 от Наказателния кодекс), за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси без надлежно разрешение (престъпление по чл. 339, ал.2, във връзка с ал. 1 от НК) и за държане на ловна пушка и боеприпаси, без да е взел нужните мерки за сигурност (престъпление по чл.338 ал.1 от НК).

Двамата обвиняеми живеели в съседство в град Първомай и се познавали отдавна.

На неустановена дата през 2016 г. Атанас А. съобщил на Румен Я., че в гаража си в Първомай държи запечатани кашони, оставени там от неустановено по делото лице. Двамата отворили кашоните и установили, че съдържат листове с отпечатани върху тях купюри на банкноти с номинал по 500 евро - по 6 броя на лист. На 26 октомври 2016 г. Румен Я. казал на Атанас А., че негов познат проявява интерес към неистинските банкноти, тъй като имал пазар за продажбата им. На 27 октомври 2016 г. Атанас А. натоварил в лекия си автомобил "Мицубиши" кашоните, съдържащи листове с отпечатаните върху тях по 6 броя купюри на банкноти по 500 евро - общо 3941 броя, както и неистински банкноти с номинал по 500 евро всяка - общо 1116 броя. На тавана на къщата си в село Татарево Атанас А. скрил полиетиленов чувал с още 405 листа-заготовки за изготвяне на неистински парични знаци. Той се договорил с Румен Я. да се срещнат в местността "Сухата чешма" край Татарево, за да отчуждят посочените по-горе неистински банкноти и заготовки. Тъй като сделката не се осъществила, двамата обвиняеми отишли с мицубишито до язовир "Мечка" в землището на село Новаково, където същия ден изхвърлили във водата описаните по горе неистински банкноти и заготовки.

На 31 октомври 2017 г. служители на МВР и водолази извадили от водите на язовира 5 чувала, съдържащи 1116 неистински банкноти с номинал от по 500 евро и 3941 броя листове с отпечатани такива купюри, представляващи заготовки за изготвяне на неистински банкноти. Парите били мокри, заради което се наложило изсушаването им в сградата на "Криминална полиция" към Областна дирекция на МВР-Пловдив. Общата номинална стойност на купюрите, отпечатани върху приобщените по делото 4346 броя листа - заготовки за изработка на неистински банкноти е 13 038 000 евро, а общата номинална стойност на неистинските банкноти възлиза на 558 000 евро. При извършено претърсване в жилището на обвиняемия Атанас А. в Първомай били намерени и иззети и 3,204 килограма марихуана на обща стойност 19 224 лева. В друг имот на обвиняемия в село Татарево служители на МВР иззели куп огнестрелни оръжия и боеприпаси - ловни пушки, ловни карабини, ловни автомати, цеви и боеприпаси. Същия ден било установено, че обвиняемият Атанас А. държи в лекия си автомобил "Мицубиши" и ловна пушка и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност. Разпитани в хода на досъдебното производство, двамата обвиняеми са се признали за виновни за извършването на деянията.

Първото заседание по делото е насрочено в Окръжен съд-Пловдив през юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право