Обвиниха кмета на Старо Оряхово за участие в организирана престъпна група

Част от иззетите при акцията пари.

Още двама са задържани за 72 часа, иззети са много пари и оръжие

Кметът на с. Старо Оряхово Петър Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги. 34-годишният кмет е обвинен и за осъществена принуда, съобщиха от Варненската окръжна прокуратура.

Тинев бе арестуван преди ден при акция на ГДБОП заедно с още двама мъже – на 59 г. и 67 г. Тримата са задържани за 72 часа, като предстои наблюдаващият прокурор да прецени какви искания за мерки за неотклонение да внесе в съда.

Според събрани от местната структура на ГДБОП доказателства групата е действала от началото на 2019 до края на 2023 г., като е извършила измами, свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез малоимотни жители на Старо Оряхово.

Тинев и съучастниците му поставили под контрол целия бизнес в Старо Оряхово - ресторанти, вендинг машини, предоставяне на бързи кредити срещу лихва, строителство и изпълнение на проекти. Принуждавали свои съселяни с нисък социален статус да теглят потребителски заеми, след което прибирали парите, като държали хората в непрекъснат страх чрез унижения и физическо насилие, съобщиха от МВР.

При акцията на ГДБОП в селото и във Варна са били претърсени три адреса, от които са иззети 6 мобилни телефона, различна валута на стойност около 80 000 лв., огнестрелно оръжие, техника и документи. Работата по доказване на престъпленията продължава под ръководството на Варненската окръжна прокуратура.

Работата по документиране на престъпленията продължава под ръководството на Варненската окръжна прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони