135 снегорина почистват София от снега

Ваканция за данъците след ревизия на НАП

Гръцки ферибот с 383 души на борда е поставен под карантина

Няма положителни проби за коронавируса от изследваните до момента полицаи

Кайли Дженър произвежда дезинфектант за болниците в Калифорния 22-годишната риалити звезда и майка й Крис Дженър се обединиха с конгломерата „Coty“

Кметът на Стара Загора дари кръв

ВМРО се обърнаха към банките с призив за солидарност

Калоян Паргов: Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата

БНБ ще изиска от банките единни правила за частен мораториум върху плащанията по кредити

Депутати дариха 2000 лева на видинската болница

Шофьор на линейка падна пред аптека и почина

Премиерът Борисов: Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция

Ако не ни убие коронавирусът, извънредното положение ще го направи

Раздават маски в автобусите на градския транспорт във Варна

Личните лекари в Банско са смутени от твърденията, че са укривани случаи на заразени хора

Обезщетения само за изрядни фермери

Фермерите няма да бъдат компенсирани от държавата, ако незабавно писмено не уведомят за умрели животни ветеринарния лекар и кмета.

Стопаните, отказали достъп на ветеринарните власти до животните, няма да получават пари

Орязват сумата за различни нарушения

Стопаните, които не са регистрирали животните в двора си, няма да имат право да получават обезщетение, ако ги умъртвят заради възникването на заболяване. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

Фермерите няма да бъдат компенсирани от държавата, ако не спазват изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като например незабавно писмено да уведомят за умрели животни ветеринарния лекар, обслужващ обекта, кмета на населеното място и екарисажа, обслужващ съответната територия. Пари няма да се дават и на стопани, отказали достъп на ветеринарните власти до животните си. Обезщетения ще се плащат само за животни, които са умрели след датата на обявяване на съмнение за възникване на болест, е друга промяна в наредбата.

При други нарушения обезщетението ще се намалява с различен процент, като Коефициентът на редукция може да бъде в размер на 10%, 25%, 50% или 75%. Най-малко намаление ще има, ако стопанинът не е отразил коректно данните за животните в регистъра.

25% ще е редукцията, ако се установи разминаване между данните, подадени към БАБХ и наличните животни в обекта. Същата санкция ще има и при липса на регистър и дневник на собствениците за проведени лечебно-профилактични мероприятия.

Половината от размера на обезщетението ще се отнема при положителни проби при повторно изследване на животни от обект, който повторно е населен след констатирано в него огнище на особено опасна заразна болест, за период от една година.

Директорът на ОДБХ съставя акт за обезщетение до 30 работни дни от датата на умъртвяването на животните, а обезщетението се изплаща до 30 дни от датата на изготвения акт, е записано още в наредбата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.