Обирджии гастрольори изпускат 50 000 лв., скрити в цвете. Заковаха ги със СРС и ги тикнаха в затвора

Снимка: МВР
Оръжията и патроните, открити при обиските след разкриването на бандата на Гастрольорите.

Сред осъдените е и бивш надзирател. Той отнася 7 г. затвор и 30 000 лв. глоба за държане на кокаин и оръжие

Черен плик с пачки в евро и левове, мушнат между листата на стайното цвете дифенбахия, остава незабелязан от обирджии, влезли посред нощ в един септемврийски ден в къщата на бизнесмен от Свети Влас. Крадците си тръгват с празни джобове, но пак попадат зад решетките. След 5 г. из съдебните инстанции петима вече са с окончателни присъди по дело, водено от Специализираната прокуратура в София. Най-суровата - 7 г. затвор, е за бивш надзирател. Той е осъден не само за участие в опита за кражба в Свети Влас, но и за държане на оръжие и наркотици за над 455 000 лв.

През есента на 2012 г. групата става известна с името „Гастрольорите“, тъй като всички разследвани са от София. Те се навиват да участват в обир след информация от свой човек, че бизнесмен от Свети Влас държи в дома си между 500 000 и 600 000 лв., предвидени за строителство на апартаменти по морето. Не подозират обаче, че полицията ги наблюдава и подслушва телефоните им с разрешение на съда.

Петимата попадат в полезрението на служители от сектор „Грабежи“ към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), докато там проверяват оперативна информация за друго престъпление - грабеж на обществен трезор, извършен на 2 май 2011 г. в София. Така полицаите разбират, че Гастрольорите подготвят крупен обир. Целта им е къща в Свети Влас на строителния предприемач Васил Джуров.   
Според обвинителния акт, внесен от Специализираната прокуратура в съда, разследваните Маруан Ел Масри, Илиан Манолев, Живомир Бакърджиев, Илиан Йосифов и Ангел Пеев се познават покрай общи хобита и интереси в спорта - каране на мотори и ски, катерене и гмуркане.  Един от тях научава от познат, че бизнесменът Джуров държи пари от имотни сделки вкъщи, защото пак ще строи и трябва да се разплаща с фирми и работници. Той разказва за това на друг от компанията, на когото всички викат „началник“, в разговор по телефона на 10 септември 2012 г. Онзи е заинтригуван, другите също, особено когато се разбира, че има вероятност след 8 дни къщата да е празна. Тя е 4-етажна, на последния етаж живеят Джуров и жена му, на два от долните - синът на семейството и тъщата, а другият е необитаем.

Гастрольорите решават да отидат по-рано до Свети Влас, за да огледат имота и да решат какво да правят. През цялото време те получават сведения от човек от обкръжението на Джуров за движението му и плановете му да купи парцел „веднага“ за 160 000 лв. Първоначално съобщението е, че бизнесменът ще празнува рожден ден извън дома си на 18 септември. После, че е по-вероятно това да стане на другия ден. На „информатора“ е заръчано да се обади на 19-и септември на Джуров, да му честити и да го убеди вечерта да празнува. Джуров казва, че няма да прави събиране,  но по-късно заръчва на своя другар да запази 10-ина места в ресторант и го кани да „отидат да се напият“.

Гастрольорите решават, че е настъпил моментът да се вмъкнат в набелязаната къща. Тръгват с 2 коли от София за Свети Влас и вечерта към 21 ч паркират близо до дома на Джуров на ул. „Христо Ботев“. Полицията вече има постове за наблюдение в района и ги заснема. В 21,25 ч двама от Гастрольорите отиват да огледат улицата, в 21,48 ч се връщат, за да видят по-внимателно къщата и околните дворове. Там се бавят 8 минути. След 23 ч групата се събира в градинка между улиците „Хан Крум“ и „Г.С. Раковски“. В 23,47 ч двама пак отиват до къщата на Джуров, единият влиза в двора, а другият остава на улицата да наблюдава. Малко по-късно всички си тръгват - ударът се отлага. След ден става ясно, че бизнесменът ще пътува до Свиленград, за да празнува в заведение на гръцката граница. Междувременно жена му в дните между 17-и и 21-ви септември финализира сделки с апартаменти, построени от дружество, в което управители първоначално са Джуров и тъщата му, а после фирмените дялове са прехвърлени само на жената. Част от парите от продажбата Джурова дава на мъжа си. Той слага 5-6 пачки -  11 650 евро и 25 000 лв. (равни на 47 785 лв.), в плик и ги скрива между големите листа на дифенбахия, засадена в саксия, и поставена в коридора до стълбището. После с жена му Пламена тръгват за Свиленград. Същият ден - 21 септември, Гастрольорите се готвят за път.

Разследващите засичат нов телефонен разговор, в който Илиан Йосифов казва на Маруан Ел Масри да му вземе ръкавици, а той обяснява, че няма да му трябват. Йосифов обаче настоява, че ако минат на „план две“, ще му трябват.

От София петорката тръгва с 2 коли – „Опел Астра“ и „Фолксваген голф“. Предварително в тях е сложено всичко необходимо - сгъваема стълба с 13 стъпала, отвертки, клещи, лостове, подбрани и изпилени ключове, метални пластини и други инструменти за взлом. Осигурени са радиостанции за връзка, уреди за заглушаване на мобилни сигнали, преносим оксижен с газова бутилка, въжета, фенери. Вечерта на 21 септември петимата пристигат в Несебър. Прехвърлят всичко във фолксвагена и продължават за Свети Влас. Пристигат там към 23 ч. На няколко пъти в продължение на час Гастрольорите оглеждат района и набелязаната за обир къща. Към 2,30 ч Манолев и Бакърджиев вземат раниците с инструментите за обира, а  Масри - сгъваемата стълба. При къщата на Джурови ги чакат Илиян Йосифов и Ангел Пеев. Двамата остават да пазят отвън, а останалите се покатерват на гаража до къщата, разпъват стълбата и се качват до 3-ия етаж. С помощта на стандартен шпилковач  или винт с резба се справят със заключената врата на терасата. През това време тъщата на Джуров и 23-годишният й внук спят, но в апартаментите на долните етажи, и не усещат нищо. Крадците се насочват към жилището на 4-ия етаж. Разхлабват винтовете на бравата и с натиск отварят вратата. Ровят по шкафове, гардероби и чекмеджета, но не намират пари. Подминават саксията с големи листа в коридора без да забележат нищо и към 4,25 ч излизат навън. Ненадейно, на 100-ина метра от дома на Джурови, близо до кръстовището на ул. „Цар Симеон“ и „Гоце Делчев“, спецполицаи спират тъмния им фолксваген и отварят 4-те врати с викове: „Полиция! Сложете ръцете на таблото!“. Някои от хванатите натясно гастрольори опитват да окажат съпротива, но за секунди се озовават по лице на асфалта и с белезници на ръцете.

У Бакърджиев е намерен пистолет „Глок“, а у Масри и Манолев - ножове. От фолксвагена са иззети черна раница с 3 радиостанции, ръкавици от кожа и плат, ключове, фенерче, кози крак, клещи тип „резачки“, френски ключ, пластики и др. Гастрольорите са отведени в участъка в Слънчев бряг. Следват претърсвания на жилища в София. В апартамент, обитаван от Пеев, който има близо 9 г. стаж като надзирател, са намерени наркотици и оръжие. В плик на южния балкон е открит автомат „Калашников“ със сгъваем приклад и пълнител, увити в плътен найлон и облепени с тиксо, в друг - картечен пистолет и части от оръжия.  Част от тях били в раница на южния балкон на жилището. Намерени са и пликове с бяло прахообразно вещество, част от тях скрити в долната част на гардероб в коридора. Експертиза показва, че съдържат кокаин.

Васил Джуров научава по телефона към 7 ч сутринта на 22 септември, че бандити са влизали в къщата му. В шок е, в първия момент дори решава, че някой се майтапи с него. Като се прибира, показва скрития в короната на цветето плик с пари и полицаите ги снимат. Собствениците на къщата казват, че липсва 120-грамов златен ланец, 14 карата, и скъпа запалка „Дюпон“, но след време съобщават, че са ги намерили, докато подреждали дома.

Гастрольорите са дадени на съд от Специализираната прокуратура. На процеса са разпитани над 40 свидетели и експерти, сред тях и трима тайни свидетели. В съдебни заседания се гледат видеозаписи, слушат се СРС. На 10 ноември 2017 г. обвинените са осъдени на първа инстанция. За опита за крупна кражба, извършена в съучастие, трима - Масри, Бакърджиев и Пеев, отнасят по 4 г. затвор, а останалите -  по 3 г. и половина.  Илиан Манолев е признат за виновен и за държане на 2 радиостанции без разрешение, а Бакърджиев - за патрони. Според доказателствата кокаинът, заради който Пеев отнася най-тежко наказание, е бил над 2 кг в различни разфасовки и качество. Джуров заявява в съда, че не желае да е частен обвинител и граждански ищец по делото. Прокуратурата внася протест в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с искане за по-строги наказания и за това подсъдимите да бъдат наказани и за участие в престъпна група за кражби и грабежи, действала от края на ноември 2011 г. до 22 септември 2012 г. Съдът обаче решава, че в случая не е налице структурираност на сдружението и ги оправдава по това обвинение.

На 19 юни 2019 г. присъдите са потвърдени от АСНС. Преди решението да бъде обявено, Пеев и негова приятелка разказват странна история за дрогата - че в началото на лятото на 2018 г. жената била пресрещната от 2-ма мъже, които говорели на сръбски и били въоръжени. Те заявили, че преди време били дали някакви торби на вуйчо й, който или трябвало да ги върне или да плати 150 000 лв. След време дошли да си търсят парите, звънели по телефона, заплашвали. Пеев и жената до него твърдели, че вуйчото живеел по онова време в апартамента им, но починал. Според една от версиите от наркотици. Проверка на съда показва, че смъртният акт е от 6 юли 2015 г., но съседи заявяват, че вуйчото не е живеел на адреса. Така версията на Пеев, че наркотиците са оставени от друг и той не е знаел за тях, увисва.

Гастрольорите жалят наказанията си и пред Върховния касационен съд, но той им отказва милост. „Обстоятелството, че инкриминираната сума пари не е била намерена от подсъдимите, не изключва наказателната им отговорност за стореното“, пише ВКС. В миналото само един от подсъдимите е осъждан, но през 2011 г. е реабилитиран. След влизане на присъдите в сила, прокуратурата уведомява службите, че Гастрольорите трябва да бъдат отведени зад решетките. Те вече излежават присъдите си в софийския затвор.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване