Областната комисия в Търново подкрепи искане за отпускане на 1,1 млн.лв за рухнал мост

Областната комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет в сряда проведе редовно заседание. То бе открито от областния управител проф. д-р Любомира Попова.

Комисията разгледа и одобри искане за финансиране за моста над река Янтра между град Велико Търново и село Шемшево, намиращ се на общински път, на стойност 1 167 902 лева. Искането е било внесено от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, а на заседанието то получи подкрепа от Областната комисия за предоставяне на целеви средства от републиканския бюджет за извършване на неотложни дейности за трайно възстановяване на обект – публична общинска собственост, чието състояние застрашава живота и здравето на населението.

Предложението от Община Велико Търново е съобразено с конструктивното становище и предвижда събаряне на съществуващото мостово съоръжение и изграждане на нов мост. Искането ще бъда изпратено до Междуведомствената комисия към министерски съвет.

По следващата точка от дневния ред представител на Община Елена инж. Николай Наумов докладва, че в резултат на обилни и продължителни валежи през последните два месеца, на 8 юни на пътя Елена – Лазарци – Мийковци, се е активизирало свлачище, което се е развило по откоса на пътя, засегнати са банкета и част от пътното платно. Ширината на активизиралия се свлачищен процес е 30 м., а допълнително са компроментирани още около 20 м. пътно платно и банкет, а общата част на засегнатия пътен участък е 60 м. Създалата се ситуация затруднява достъпа движението и е предпоставка за затваряне на пътя за движение на автомобили.

Предприети са мерки за обезопасяване и сигнализиране на участъка. Община Елена е изготвила и внесла в Областна администрация Велико Търново Информация за свлачище на територията на Община Елена и е изпратила писмо до МРРБ и „Геозащита Плевен“ ЕООД за изготвяне на становище, като предстои разработването и внасянето в Постоянната областна комисия и искане за финансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони