Областният управител на Варна: Няма риск от водна криза, дори да не падне капка дъжд

Варна не е заплашена от водна криза, дори до края на годината да не падне и капка дъжд. Това обяви областният управител Стоян Пасев по повод твърденията на активисти на партия "Възраждане", че са източени част от водоизточниците, от които се снабдява регионът.

Варна и селищата на юг получават вода основно от язовир "Камчия", който е под разпореждането на "ВиК"-Бургас. Общият му обем е 233 550 000 кубика.

"В момента там има 160 млн. кубика - толкова, колкото и през последните 10 г., а максималната годишна консумация е 60 млн. кубика. Варна има и алтернатива от карстовите извори в Девня. Още от римско време оттам извират по 3000 л/сек питейна вода, която дори няма нужда от пречистване", посочи управителят на "ВиК"-Варна Валентин Вълканов.

През два водопровода морската столица може да черпи от най-големите в страната карстови извори 2000 л/сек, но обичайно ползва по 250-300 л/сек. "При нужда целият град би могъл да се снабдява от изворите", допълни Вълканов. Той уточни, че намаленият обем на язовир "Цонево" не влияе на селищата в региона. През 2004 г. там е била изградена аварийна пречиствателна станция, но до момента тя не е ползвана, защото не се е налагало, добави Вълканов.

Коментари

Задължително поле