Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици за 9 области в страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за днес в 9 области на страната, предаде БНР.

Предупреждението е в сила за Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част от страна кодът е жълт с изключение на областите Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца. Облачността ще е предимно значителна. Главно в източната половина от страната, а по-късно през деня и на места, в останалите райони ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата в следобедните часове в Източна, а през нощта срещу сряда – в Централна България. Има условия за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22 и 27°, в София - около 22°, съобщават от НИМХ при БАН.

По Черноморието ще е облачно с валежи и гръмотевици, значителни по количество по южното крайбрежие. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата на морската вода. Вълнение на морето ще е 2-3 бала.

В планините облачността ще е значителна, ще има валежи и гръмотевични бури. Значителни ще са явленията в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 8°.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето