Обмислят задължителна имунизация за здравните работници във Франция

Френското правителство предупреди, че може да направи задължителна ваксинацията на здравните работници, след като премиерът разкри, че са били ваксинирани само 40%.

Габриел Атал, говорител на правителството, призова работещите в здравния сектор, които от седмици са приоритет за ваксинациите срещу COVID-19, да се ваксинират.

"През последната година здравните ни работници бяха героични, но степента на ваксинация сред тях днес не е приемлива. Би било безотговорно да откажеш да се ваксинираш, когато си здравен работник", заяви Габриел Атал.

Той допълни, че правителството първо ще изпробва подхода с "моркова", като призове здравните работници да приемат ваксината. Ако това не даде резултат, "пръчката" да я направи задължителна "остава възможност".

"Всички запретнаха ръкави, за да ни измъкнат от тази епидемия. Сега трябва да ги навият до рамото, за да се ваксинират", призова говорителят.

Атал повтори меките предупреждения на премиера Жан Кастекс и министъра на здравеопазването Оливие Веран на седмичната им пресконференция за COVID-19 миналия четвъртък. Кастекс каза, че здравните работници носят отговорност "към себе си, към семействата си и към тези, за които се грижат".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа