Обмислят по-дълъг срок за касовите апарати

20 хил. вече изпълниха новите изисквания за отчитане на оборота

Ще преброят софтуерните фирми

Националната агенция за приходи ще обмисли искането на бизнеса да бъде удължен срокът за изпълнение на новите изисквания за касовите апарати. Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет (КС) към НАП. Приходната агенция, работодателските и браншови организации, както и финансово-счетоводната общност ще оценят мащаба на необходимите промени, произтичащи от промените в наредбата за отчитане на оборота, съобщиха от НАП. През следващата седмица ще бъдат идентифицирани производителите на софтуер за управление на продажбите, клиентите на този софтуер и спецификите на техния бизнес, както и необходимото време за смяна на фискалните устройства, адаптиране на компютърните системи и обучение на персонала.

За регистрираните по ДДС търговци беше определен срок до 31 март да изпълнят новите правила за касови апарати и софтуерите за управление на продажбите, като целта е да се намалят възможностите за укриване на обороти. Сега ще се прецени дали този срок е достатъчен. По данни на НАП около 20 хил. касови апарата и фискални принтера вече подават данни според новите изисквания. Към края на 2018 г. регистрираните по ДДС търговци са използвали 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера. Поради липсата на законови изисквания досега, няма данни за броя на производителите и дистрибуторите на софтуер за управление на продажбите, нито за броя клиенти, които го ползват. Тази информация ще бъде събрана и анализирана в следващите дни.

На срещата представителите на бизнеса са заявили подкрепата си към инициативите на НАП за намаляване на сивата икономика и създаване на конкурентна среда, но са изразили опасения, че предвиденият срок може да се окаже недостатъчен за изпълнение на новите изисквания и се налага изясняване на спорни текстове в наредбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес