Обновиха Арката на 8-ми Приморски полк с европари

Арката на Осми приморски пехотен полк във Варна бе обновена с европейски средства с помощта на проекта NETWORLD – “Работа в мрежа за запазване на мултикултурното наследство от Първата Световна Война в страните от региона на река Дунав“.

Той се финансира по транснационалната програма „Дунав“ и се изпълнява от Агенцията за икономическо развитие-Варна. Реновирането на паметника – портал е на стойност 4 800 евро, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Със средствата той е почистен и освежен. Плочите с 3 000 имена на загинали във войните за национално освобождение, гравирани върху северното и южното крило на паметника, надписите върху двете допълнителни плочи с имена на загинали офицери и войници, както и текстовете на стихотворенията, гравирани върху вътрешната страна на монумента, са почистени и възстановени с подходяща и трайна боя със златно покритие.

Картата и маршрутите на полка, както и имената на местностите и градовете, където са се водили битките, са възстановени с трайни бои, предназначени за рисуване върху камък. По данни на ОИЦ-Варна реставрацията, която е правена под наблюдението на специалист по културно наследство, е продължила 18 седмици.

Арката на Осми приморски пехотен полк е включена в проекта за реновиране по предложение на община Варна, която е неин стопанин. От откриването й през 1936 г. досега тя се е запазила в относително добро състояние. Вследствие на климатичните влияния обаче, камъкът и мраморните плочи бяха потъмнели и запрашени, а надписите и картите с маршрути върху тях -избледнели. Това е наложило частична реставрация на обекта. Целта й е била да се подобрят цялостният облик и атрактивността на паметника от туристическа гледна точка и да се включи той в новия туристически маршрут „По пътя на културното и историческо наследство на Първата Световна Война“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони