Обновяват нацяло лифта от Сливен към местността Карандила в Балкана

Лифтът на Сливен минава през живописни местности в Балкана, над дълбоки дерета и богата горска растителност.

Предвижда се цялостен ремонт на лифта от Сливен към туристическата местност Карандила в Балкана, ще бъдат обновени машините, въжената линия седалките, каза кметът Стефан Радев. Подобен основен ремонт не е извършван, откакто е било открито съоръжението в далечната 1974 година. Лифтът обхваща трасе с дължина от 1895 метра, началната станция е на надморска височина от 390 метра, а горната - на близо 1000 метра. Въжената линия осигурява най-прекия и бърз достъп на планинарите, които са решили да посетят Карандила без автомобили.

Обновяването ще стане възможно по европейски проект, с който Сливен ще кандидатства по процедура за развитие на туристическите атракции по ОП "Развитие на човешките ресурси". Предстоят ремонти и консервация на къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, на първата фабрика за сукно на Балканите, открита от Добри Желязков, на къщата на сливенския бит, тракийската могила в с.Калояново и на историческа местност на Карандила. Проектът ще бъде изпълнен съвместно с Регионалния исторически музей и общинската фирма "Пътнически превози", собственик на лифта.

По друг проект ще бъдат разкрити две социални услуги, които досега липсваха в общината: Център за бездомни лица и Център за лица, пострадали от домашно насилие.

По първия проект очакваното финансиране е за 9 млн.лева, а по втория договорените средства са за 2,2 млн.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони