Коронавирусът мутира и става нелечим (ИНФОГРАФИКА)

11 елитни коне изгоряха при пожар във Врачанско

Четири реактивни снаряда се взривиха до американското посолство в Багдад

Оптична илюзия смая потребители в инстаграм

Националният консултант по вирусология проф. Ива Христова пред “Труд”: Тест за коронавируса ще имаме до месец

Жители на Ботевград протестират в подкрепа на кмета

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред “Труд”: Курсът лев – евро е гарантиран (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 януари 2020

Нов процес за убийство с бомба

Мъртва риба и в река Чая Не е ясно дали причината е човешка намеса или природно явление

Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Ще работя за прозрачност на вземане на управленските решения

Риана заряза гаджето си – милиардер

Хю Грант и Матю Макконъхи сгодиха родители си

Български ансамбъл се връща у нас от Пекин заради коронавируса

Индия показа първата ракета срещу сателити

Обрат в историята? Археолог твърди, че Партенонът има грешно име

С главата надолу се опитва да обърне гръцката история холандски археолог, който твърди, че Партенонът от 2000 години насам носи грешно име.

Холандски учени твърдят, че името „Партенон“, разпространено през римския период, първоначално е принадлежало на съвсем различен археологичен обект, а не на огромния каменен храм, който доминира на върха на Атинския Акропол и привлича милиони туристи годишно. Според проучвания на Утрехтския университет, действителният Партенон всъщност е бил древногръцка съкровищница, съдържаща дарения към богинята Атина и е известният Ерехтейон, разположен само на 100 метра от централния храм на Акропола.

Според холандските изследователи Партенонът, известен на всички нас от древността, се е наричал „Хекатомбедон“. „Това е храм с дължина 100 фута, а основният храм действително е бил дълъг 100 фута“, твърди археологът Яник Ван Рукхюдзен. Що се отнася до Ерехтейон, който е известен в световен мащаб заради своите Кариатиди, които държат покрива му, той казва: „Логично е древните гърци да наричат този храм Партенон или по друг начин дом на Девите“. Той признава, че думата Хекатомбедон, която се споменава в древни архиви, датиращи от 2500 години, е сложна дума. „Хекатомедон е дума трудна за произнасяне. Това може да е една от причините думата Партенон да бъде избрана най-накрая, защото е много по-лесна за изговаряне”, твърди археологът.

Както разкрива д-р Ван Рукхюдзен, неговите изследвания, базирани на проучване на археологически данни и древни текстове, не са приети с голям ентусиазъм от гръцките археолози. „Гръцките приятели и колеги, разбира се, бяха много подозрителни – кой е този холандец, който твърди, че името на Партенона трябва да бъде променено? Но сега казват, че има някаква истина в теорията, която предлагам “.

Според холандския археолог Ерехтейон всъщност се е казвал Партенон.

Думата Партенон означава „дом на девите“, а по-малкият храм (Ерехтейон) украсен всъщност с каменни Кариатиди, женски скулптури, които са като колони, поддържащи покрива на сградата. Посветен на древното поклонение на богинята Атина, би трябвало да помещава една съкровищница, съдържаща ценни предмети, свързани с богинята, включително и персийски музикални инструменти и мечове.

„Що се отнася до научната общност, мнението на д-р Ван Рукхюдзен ще причини малко земетресение “, заяви Джосин Блок, видна професорка по древни цивилизации в Утрехтския университет. „Имената не само трябва да се адаптират, но това променя представата ни за почитането на богинята Атина и Акропола като цяло.“

Изследването е публикувано в American Journal of Archaeology и в холандското издание на списание National Geographic.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.