Обсъдиха бъдещото сътрудничество между ВТУ и Славянския университет в Баку

Извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова в понеделник бе на посещение във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Придружаваше я проф. Нурлана Алиева, ректор на Славянския университет в Баку. Посещението е част от редица събития, посветени на 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България, както и лекция на същата тема от проф. Нурлана Алиева пред студенти от Великотърновския университет.

Преди публичната лекция проф. д-р Христо Бонджолов се срещна с Н. Пр. Наргиз Гурбанова и с проф. Нурлана Алиева. Те обсъдиха бъдещото сътрудничество между Великотърновския университет и Славянския университет в Баку, където също се изучава български език, а от 2004 г. действа и Център за български език и култура.

Предвижда се обмен на студенти и преподаватели; участие в международни прояви и съвместни проекти; съдействие от страна на Великотърновския университет за обучението по български език, както и осигуряване на литература и материали за изучаването на български език в Славянския университет. В тази връзка проф. д-р Христо Бонджолов направи дарение от книги от Университетското издателство в областта на българския език и литература, българска история и култура за Центъра за български език и култура в Славянския университет в Баку.

Проф. Нурлана Алиева благодари за направеното дарение и изрази увереност, че сътрудничеството между двата университета ще бъде ползотворно и изпълнено със съдържание. Публичната лекция на тема: „25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България”, която проф. Нурлана Алиева изнесе на български език пред студенти и преподаватели от Великотърновския университет, предизвика голям интерес. Накрая високите гости почерпиха присъстващите с традиционни азербайджански сладкиши.

Коментари

Задължително поле