Обучават съдебни служители и в гимназиите

Обучението на съдебни служители, което започна пилотно с бакалавърска програма в Икономическия университет във Варна, ще бъде приложено и в средното образование. Това съобщи директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева при откриването на XXI общо събрание на Европейската мрежа за съдебно обучение край Варна.

"България е сред водещите страни в областта на съдебното обучение. Само тази година въвеждащи курсове ще има за 81 младши юристи, а през текущо обучение годишно минават между 5000 и 7000 души. С помощта на министъра на правосъдието успяхме да въведем в националния класификатор професията "съдебен служител". Предстои да се приемат стандартите за нея, да бъде изготвена и одобрена от МОН програма и да започне обучението на съдебни служители в професионалните гимназии", допълни Тачева.

Според нея така ще се осигурят подготвени кадри за работа не само в съда, прокуратурата и следствието, но и в канторите на нотариуси, адвокати и частни съдебни изпълнители.

"Темата за развитие на обучението сред магистратите в ЕС е изключително важна. На 30 май ЕК предложи проект на регламент по програма "Правосъдие", който предвижда и в новата стратегия 2019-2025 средства за финансиране на тези политики. Онова, което 28-те министри на правосъдието дебатирахме, е необходимостта от обучение за всички юридически професии, включително и на съдебните служители. В контекста на създаващата се нова служба на европрокуратурата е много важно това обучение да се извършва в синхрон", каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя определи нивото на юридическо образование у нас като много добро и заяви, че съществуващите много правни факултети не са проблем. "Нека да има свободна конкуренция, но професията предполага обучение през целия живот", уточни Цачева. Тя посочи, че равномерното натоварване на съдилищата ще е сред основните теми на дебат по време на форума.

У нас се готвят законодателни промени в тази насока, които да разтоварят магистратите в големите областни центрове. "Предвижда се промяна в подсъдността. Широка група експерти работи за корекции в ГПК в тази насока. Миналата година вече бе направена стъпка, като се засили компетентността на спецсъдилищата", поясни Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България