Обществен съвет настоява за откупуване на Тютюневия град от частните му собственици

Общественият съвет за защита на културното наследство-Пловдив изпрати в понеделник отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов с настояване за спешни мерки относно изгорелите складове в Тютюневия град. От обществения съвет, в който участват художници, артисти, музиканти, творци и бивши депутати като Владимир Дончев (НДСВ), поставят едномесечен срок пред държавната и общинската власти за аварийното укрепване на сградите.

Те настояват за незабавно изготвяне на техническа експертиза за състоянието на складовете и проекти за аварийно укрепване. Другото искане в писмото е придобиване на правото на собственост върху сградите, които са частни, като държавата или общината си ги откупят.

"Собствениците, които не изпълняват заповедите за опазване на паметниците на културата, могат да бъдат санкционирани, а общината има право да извърши ремонти за сметката на бюджета. След това парите се възстановяват от собствениците, но това в Пловдив не е направено спрямо нито един имот досега", коментира арх. Петрана Бакалова от Обществения съвет за защита на културното наследство.

От Община Пловдив обявиха официално кои са собствениците на четирите опожарени през уикенда тютюневи складове. Три от тях са в 2 имота с едни и същи собственици, като фирмата е "Р. И. П. А - ООД" с управител Пиетро Луиджи Гия, бивш почетен консул на Италия у нас, а сред съдружниците са няколко бизнесмени от Апенинския полуостров. Четвъртият склад, който се намира на ул. "Д-р Г.М. Димитров" и пламна последен, е собственост на "Галакси пропърти груп". Сред собствениците на незасегнали от огъня складове в Тютюневия град имало и 10-ина еврейски бизнесмени, които отдавна живеели в чужбина.

Коментари

Задължително поле