Общинари обрекоха Ботевград на безводие

Водопреносната и канализационната мрежа в региона е изгнила и затлачена, а всеки ден аварии пилеят питейната вода.

Хората с право се гневят! Казусът с питейната вода е затлачен от години

Всеки ден хилядите жители на Ботевград се събират пред градските чешми. Така е от години, а причината - крайно лошото състояние на цялата ВиК мрежа, заради която в кухните и баните на хората тече мръсна вода, а авариите са всекидневие. „Получаваме десетки жалби от граждани дневно.

Пречиствателните станции са проектирани с по-нисък дебит, отколкото е необходимо да захранват района още при построяването им и не работят. Съществен проблем има и с пречиствателната станция за отпадни води, която до година-две може да спре да работи, ако не се вземат мерки“, обяснява накратко дежурството на екипите Тихомир Ценев, координатор на ВиК ЕООД-Ботевград.

„Предишният кмет Георги Георгиев не искаше да разкопава, а досегашният Иван Гавалюгов все казваше, че няма пари“, обобщават драмата си с водата местните. Опашката пред градските чешми не секва през целия ден, а в Ботевград е повече от прието извинението да излезеш от работа, за да си „вземеш вода“. Картината в града е апокалиптична за всеки случайно попаднал там. А ботевградчани вдигат рамене и пресмятат, че досегашните кметове и общински съветници са пропиляли поне 16 години ценно време за решаване на водната криза и са обрекли града и селата на безводие. За капак - единият от кандидатите - Георгиев, който се прочу с това, че лично премиерът Бойко Борисов свали доверие от него, даже е сложил за сегашната си кампания нови лъскави табелки на градските чешми:“...Ползвайте я със здраве и я пазете“.

„Вече ни се подиграват - избирайте ни пак и ще си стоите по опашките за вода“, ядосва се жена от върволицата с туби. Излязла е малко преди обедната си почивка, за да не чака много. „Зимата е още по-страшно, че е и студ. Сега поне времето е хубаво“, казва след нея мъж, дошъл с колата си, за да напълни багажника с тубите.

Гласуването за кмет и общински съветници тази неделя е тема №1 около чешмите. „Надеждата ни е в Сашо Везенков - кандидатът на ГЕРБ да се захване с водата, че не се търпи“, казват чакащите. Везенков се зарече, че ще спре онаследяването на бездействието за проблема с водата: „Хората с право се гневят! Вместо адекватно и европейско решение, казусът с питейната вода на Ботевград е затлачван от досегашните управления на града!“

В късния следобед множеството пред чешмите се увеличава. Нормално - хората излизат от работа и бързат да си напълнят вода за готвене и дори за пране. Заради мръсната вода дори пералните машини се чупят често.

В същото време екипите от ВиК летят като линейки от ремонт на ремонт. Водата изтича от спукани тръби, клони, мръсотия и трупове на умрели животни са затлачили канализацията, а града и околните села са много често на режим. От лятото дебитът на цялата мрежа се следи и онлайн. А показателите за региона никак не са обнадеждаващи. Загубите на вода са огромни, тръбите на места са изгнили и ги няма.

 

Никола Нитов, управител на „ВиК“ ЕООД - София, пред „Труд“:

Отстраняваме аварии всеки ден, мрежата е занемарена

- Каква е ситуацията с водата в община Ботевград, господин Нитов? Как да си обясним тази кошмарна гледка в 21 век хората в града да се редят на опашки пред градските чешми с туби и автомобили, за да имат питейна вода?

- Ние като дружество поехме община Ботевград за обслужване едва преди няколко месеца - на 1 април 2019 година. Община Ботевград стана член на ВиК -асоциацията на Софийска област през миналата година и затова едва сега ние навлизаме на територията є и започваме решаването на проблемите, натрупани с години. Сварихме доста нерешени въпроси. За този малък период от време се сблъскваме с почти абсурдни казуси. Резонно питате и няма как да Ви отговоря по друг начин - не е нормално в една европейска община през 21 век хората да си наливат вода от т.нар. градски чешми.

- Понеже сме в избори, колко от кандидатите за кметове потърсиха експертизата на ВиК-асоциацията за генерално решение на ежедневната драма на ботевградчани?

- Първият и единствен за сега, който още на следващия ден след кандидатурата си настоя за мнение на специалисти бе Сашо Везенков - кандидатът на ГЕРБ, който и много от вашите читатели познават като баскетболна легенда. Той настоя да разгледаме въпроса комплексно, защото не само водата в града, но и в самата община, в големите села като Трудовец, примерно, ние констатирахме занемарени водохващания и резервоари. Тук през годините е можело да се направи изцяло нова ВиК мрежа. Вместо това са “заравяни пари в неработещи проекти”. В Ботевградска община заварихме много аварии, отстраняваме ги ежедневно.

- Има ли друга община в Софийска област, която е в такова състояние по отношение на водата си?

- Проблеми има навсякъде. Но ние като дружество инвестираме в съоръженията, дори без да имаме още бизнес план. А причината да нямаме такъв бизнес план е забавянето на влизането на община Ботевград в Асоциацията и присъединяване на местното дружество ВиК към нас.

- Искате да кажете, че местната власт в Ботевград е забавила плана за развитие на ВиК мрежата на всички общини в Софийска област?

- Забавила го е, да. Ако бяха влезли по-рано при нас, щеше да бъде разработен регионалния план на Софийска област. А сега ние сме в чакащите за включване в Оперативната програма, която стартира скоро.

- Излиза, че досегашната местна управа е забавила Ихтиман, Елин Пелин, Самоков..

- Да. Всички големи общини в Софийска област. Наложи се да действаме догонващо и сме разработили примерен план, който да бъде приет. С нашите експерти, с помощта на експертите на министерството на регионалното развитие, с областна управа, успяхме да изготвим плана. С две думи - държавата си свърши работата, но местната власт - не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи