На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Общинари обрекоха Ботевград на безводие Картината в града е апокалиптична за всеки случайно попаднал там

Водопреносната и канализационната мрежа в региона е изгнила и затлачена, а всеки ден аварии пилеят питейната вода.

Хората с право се гневят! Казусът с питейната вода е затлачен от години

Всеки ден хилядите жители на Ботевград се събират пред градските чешми. Така е от години, а причината – крайно лошото състояние на цялата ВиК мрежа, заради която в кухните и баните на хората тече мръсна вода, а авариите са всекидневие. „Получаваме десетки жалби от граждани дневно.

Пречиствателните станции са проектирани с по-нисък дебит, отколкото е необходимо да захранват района още при построяването им и не работят. Съществен проблем има и с пречиствателната станция за отпадни води, която до година-две може да спре да работи, ако не се вземат мерки“, обяснява накратко дежурството на екипите Тихомир Ценев, координатор на ВиК ЕООД-Ботевград.

„Предишният кмет Георги Георгиев не искаше да разкопава, а досегашният Иван Гавалюгов все казваше, че няма пари“, обобщават драмата си с водата местните. Опашката пред градските чешми не секва през целия ден, а в Ботевград е повече от прието извинението да излезеш от работа, за да си „вземеш вода“. Картината в града е апокалиптична за всеки случайно попаднал там. А ботевградчани вдигат рамене и пресмятат, че досегашните кметове и общински съветници са пропиляли поне 16 години ценно време за решаване на водната криза и са обрекли града и селата на безводие. За капак – единият от кандидатите – Георгиев, който се прочу с това, че лично премиерът Бойко Борисов свали доверие от него, даже е сложил за сегашната си кампания нови лъскави табелки на градските чешми:“…Ползвайте я със здраве и я пазете“.

„Вече ни се подиграват – избирайте ни пак и ще си стоите по опашките за вода“, ядосва се жена от върволицата с туби. Излязла е малко преди обедната си почивка, за да не чака много. „Зимата е още по-страшно, че е и студ. Сега поне времето е хубаво“, казва след нея мъж, дошъл с колата си, за да напълни багажника с тубите.

Гласуването за кмет и общински съветници тази неделя е тема №1 около чешмите. „Надеждата ни е в Сашо Везенков – кандидатът на ГЕРБ да се захване с водата, че не се търпи“, казват чакащите. Везенков се зарече, че ще спре онаследяването на бездействието за проблема с водата: „Хората с право се гневят! Вместо адекватно и европейско решение, казусът с питейната вода на Ботевград е затлачван от досегашните управления на града!“

В късния следобед множеството пред чешмите се увеличава. Нормално – хората излизат от работа и бързат да си напълнят вода за готвене и дори за пране. Заради мръсната вода дори пералните машини се чупят често.

В същото време екипите от ВиК летят като линейки от ремонт на ремонт. Водата изтича от спукани тръби, клони, мръсотия и трупове на умрели животни са затлачили канализацията, а града и околните села са много често на режим. От лятото дебитът на цялата мрежа се следи и онлайн. А показателите за региона никак не са обнадеждаващи. Загубите на вода са огромни, тръбите на места са изгнили и ги няма.

 

Никола Нитов, управител на „ВиК“ ЕООД – София, пред „Труд“:

Отстраняваме аварии всеки ден, мрежата е занемарена

– Каква е ситуацията с водата в община Ботевград, господин Нитов? Как да си обясним тази кошмарна гледка в 21 век хората в града да се редят на опашки пред градските чешми с туби и автомобили, за да имат питейна вода?
– Ние като дружество поехме община Ботевград за обслужване едва преди няколко месеца – на 1 април 2019 година. Община Ботевград стана член на ВиК -асоциацията на Софийска област през миналата година и затова едва сега ние навлизаме на територията є и започваме решаването на проблемите, натрупани с години. Сварихме доста нерешени въпроси. За този малък период от време се сблъскваме с почти абсурдни казуси. Резонно питате и няма как да Ви отговоря по друг начин – не е нормално в една европейска община през 21 век хората да си наливат вода от т.нар. градски чешми.

– Понеже сме в избори, колко от кандидатите за кметове потърсиха експертизата на ВиК-асоциацията за генерално решение на ежедневната драма на ботевградчани?
– Първият и единствен за сега, който още на следващия ден след кандидатурата си настоя за мнение на специалисти бе Сашо Везенков – кандидатът на ГЕРБ, който и много от вашите читатели познават като баскетболна легенда. Той настоя да разгледаме въпроса комплексно, защото не само водата в града, но и в самата община, в големите села като Трудовец, примерно, ние констатирахме занемарени водохващания и резервоари. Тук през годините е можело да се направи изцяло нова ВиК мрежа. Вместо това са “заравяни пари в неработещи проекти”. В Ботевградска община заварихме много аварии, отстраняваме ги ежедневно.

– Има ли друга община в Софийска област, която е в такова състояние по отношение на водата си?
– Проблеми има навсякъде. Но ние като дружество инвестираме в съоръженията, дори без да имаме още бизнес план. А причината да нямаме такъв бизнес план е забавянето на влизането на община Ботевград в Асоциацията и присъединяване на местното дружество ВиК към нас.

– Искате да кажете, че местната власт в Ботевград е забавила плана за развитие на ВиК мрежата на всички общини в Софийска област?
– Забавила го е, да. Ако бяха влезли по-рано при нас, щеше да бъде разработен регионалния план на Софийска област. А сега ние сме в чакащите за включване в Оперативната програма, която стартира скоро.

– Излиза, че досегашната местна управа е забавила Ихтиман, Елин Пелин, Самоков..
– Да. Всички големи общини в Софийска област. Наложи се да действаме догонващо и сме разработили примерен план, който да бъде приет. С нашите експерти, с помощта на експертите на министерството на регионалното развитие, с областна управа, успяхме да изготвим плана. С две думи – държавата си свърши работата, но местната власт – не.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.