Общината прибра 2600 стари гуми от софиянци за месец

Пунктовете са в “Овча купел”, “Младост”, “Люлин” и “Връбница”

Графикът е на сайта на инспектората

Близо 2600 излезли от употреба автомобилни гуми събра Столична община в рамките на кампания, която започна в началото на декември. Целта е този опасен отпадък да не попада на нерегламентирани сметища, а оттам в почвата или да бъде изгарян и да замърсява още повече и без това не особено чистия в последно време въздух.

Инициативата на Столичния инспекторат стартира в районите “Овча купел” и “Младост”. “Ще продължим в “Люлин”, “Връбница” и после отново в “Младост” и “Овча купел”. Целта е да се освободят гражданите от старите гуми, защото те за специфичен вид отпадък и трябва да отидат за рециклиране”, обясни пред “Труд” Татяна Асенова от звено “Контрол на компонентите и факторите на околната среда” в инспектората. “До момента сме събрали близо 2580 гуми, а бяхме обявили само три конкретни дати. Този уикенд продължаваме в другите райони и в началото следващата седмица ще знаем какво е събраното количество там”, обясни тя.

Графикът се публикува в секцията за новини на сайта на инспектората - https://inspectorat-so.org/ – най-отдолу в началната страница.

След като първите количества са извозени, се оказва, че хората продължават да носят гуми на вече обявените адреси в “Овча купел” и “Младост”. “Въпреки, че бяхме определили конкретни дати на които ще събираме, гражданите продължиха да оставят. Само на един от адресите в “Младост” открихме над 200 автомобилни гуми. По този начин софиянци показаха, че приемат нашата идея”, посочи Асенова.

“Младост” и “Овча купел” са избрани неслучайно за началото на кампанията, тъй като предишни проверки там са установили най-големи количества изхвърлени гуми. Подобно е положението в “Люлин”, “Връбница” и други райони, затова идеята е инициативата не само да продължи, но и да разшири обхвата си. “Ще обявяваме конкретни дати за определени райони, за да имаме възможност своевременно да съберем и извозим събраните количества”, обясниха от инспектората.

Адресите, които са посочени са събиране на непотребните гуми, са общински терени, на които няма обекти и инфраструктура. “Там няма нищо, използваме ги за конкретната цел”, обясни Татяна Асенова. Впоследствие гумите се транспортират до депо “Враждебна”, откъдето ги вземат лицензираните фирми за рециклиране. Освен това фирмите “Екомедиана-2010” и “Норд Гуми”, с които общината има сключени договори, са посочили определени сервизи в различните райони, в които хората също могат да предават непотребни гуми.

Продължават и съвместните проверки на Столична община и СДВР в автосервизи и пунктове за черни и цветни метали. От 20 декември до момента са проверени обекти в “Оборище”, “Възраждане”, “Красна поляна”, “Овча купел”, “Илинден” и “Надежда”. “Установихме два автосервиза, които си позволяват да използват отработени моторни масла за горене в отоплителни уреди. Това категорично е забранено от законодателството и се контролира от РИОСВ-София. На управителите бяха съставени два акта на място. Колегите съставиха и шест акта за липса на отчетност за отпадъците. Те трябва да се водят в отчетни книги с опис по месеци и т.н., за да има документация, от която да се вижда, че обектът ги предава на съответните фирми, а не ги изхвърля”, обясни Татяна Асенова. Освен отработените масла автосервизите събират гуми, филтри, кабели и други опасни отпадъци. Служителите на инспектората са съставили седем глоби с фиш на физически лица заради непочистени обществени площи около обектите.

За да ловят нарушителите, които изгарят подобни опасни отпадъци и замърсяват въздуха, от Столичен инспекторат разчитат на сигнали от граждани. Законът обаче им позволява да реагират, само ако горенето се извършва на открито. “За да можем да направим нещо, трябва да намерим извършителя или пък гражданина, подал сигнала, да стане свидетел. По всички сигнали, кото сме получавали обаче, никога не сме установявали, че се горят отпадъци”, признават от СИ.

В тази връзка, след разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова, са извършени проверки на 185 домакинства, обитаващи общински жилища в т.нар. Виетнамски общежития. Там също не са открити нарушения. Оказало се, че семействата се отопляват основно на дърва и въглища, а някои на ток или газ. Не е установено изгаряне на пластмаса, гуми и текстил в печките.

 

Кампания

Събират стари дрехи, за да не отидат в печките

Дрехите, които хората изхвърлят в или до контейнерите за отпадъци, често се използват за горене. Затова от инспектората тази седмица започнаха кампания за събиране на ненужните текстилни материали, за да не попадат те в общата смет.

На определени адреси в три столични района - “Оборище”, “Слатина” и “Люлин”, вече са поставени контейнери със специални стикери, в които гражданите могат да хвърлят ненужни дрехи и текстилни продукти. Събраното количество ще бъде предадено на специализрана фирма за оползотворяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България