Община Бургас купува нов кораб за морски транспорт

Кметът Николов иска съдействие от министър Желязков за сертифициране на портовете

Община Бургас ще закупи нов кораб за да развие морския транспорт в акваторията на залива. Той ще плава по маршрут, свързващ петте пристанища - Сарафово, Бургас, Крайморие, Ченгене скеле и остров "Света Анастасия".

"Все още се уточняват параметрите на плавателния съд, но ще бъде по-бърз от сегашния ни "Анастасия". Подготвяме проекта за него и очакваме параметри от Морска администрация", каза на извънреден брифинг кметът на Община Бургас Димитър Николов. Корабът ще плава по нов морски маршрут и ще спира на пристанищата, които са изградени по проекти на Общината, за които е спечелила европейско финансиране. По този начин бе закупен и общинския кораб "Анастасия". Той беше построен в корабостроителницата в Царево и вече няколко години плава от Бургас до Острова.

Новият кораб също ще бъде закупен с европейски средства. Той е включен в един от проектите на Общината, който е на финалната права и за който ще се търси финансиране. Преди дни Министерски съвет предостави на Общината право да строи на морското дъно до Острова, като по този начин ще се разшири пристана там. На финалния етап е завършването на пристанището в Крайморие, предстои да бъде изграден нов пристан в Ченгене скеле отново по проект.

"Искаме от Министерството на транспорта опростяване на процедурите за вътрешно плавателни връзки с хидробуси, както и по-бързо сертифициране на пристанищата, които изграждаме", каза кметът Димитър Николов в присъствието на министъра на транспорта Росен Желязков и на директора на Изпълнителна дирекция "Морска администрация" капитан Живко Петров. Тримата са дискутирали темата в Бургас.

"Ще бъдат направени промени в две Наредби, които регламентират движението на малки плавателни съдове. Става въпрос за нов сигмент. Настоящото ни законодателство касае само търговското морско плаване. Затова сме взели опита на Дания и Швеция, където един от основните начини за предвижване става чрез водни таксита. Ще обсъдим промените с бранша, заащото се появиха нови малки плавателни съдове и смятам, че до началото на следващия сезон ще сме готови с промените в нормативната уредба", каза капитан Петров.

Коментари

Задължително поле