Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Таван от 6100 лева за лидерската кампания в БСП

Шофьорът, блъснал две деца с джипа си в София, е криминално проявен

40% увеличение на пенсиите в Румъния Ще струва на хазната над 5 млрд. евро

Проф. Ганчо Ганчев: София изостава от Букурещ и от страните от Източна Европа

Община Бургас създава Център по генетика Търсят европейско финансиране за проекта

Югоизточен научно-изследователски център по генетика и биотехнологии ще бъде създаден в Бургас. Идеята е на Община Бургас, която участва в Сдружение съвместно „Проф. д-р Асен Златаров“, както и лечебни заведения, регистрирани на територията на общината. Сдружението ще кандидатства с разработен проект за финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Ръководител на проекта е доц. Цветан Велинов – временно изпълняващ длъжността декан на Факултета по медицина в университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Целта на проекта е изграждане и развитие на съвременна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни изследвания, която ще гарантира достъп на пациентите до постиженията и ефективността на персонализираната медицина.

В рамките на проекта, със средствата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъде осигурено модерно оборудване за лабораторията – секвенатор и съпътстващ специализиран диагностичен софтуер за изследване и проследяване на пациенти с туморна патология, както и друго специализирано оборудване, необходимо за създаването на модерната генетична лаборатория.

Другият важен акцент, върху който ще се концентрират дейностите по проекта е осъществяването на научни изследвания и анализи за разработване на нови методи за оптимизиране лечението на онкоболни пациенти.

Ползите за Бургас от изграждането на Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии са безспорни:

– Подобряване грижата за здравето на гражданите на общината чрез гарантиране на достъп до модерни технологии за диагностика и терапии на значими социални заболявания, каквито са онкологичните.

– Възможностите на генетичната лаборатория ще подпомогнат ефективността на Общинската програма „Инвитро“.

– Модерният лабораторно-диагностичен център ще даде възможност за развитие на Общинска програма за скрининг на всички новородени.

– Създаването на модерна генетична лаборатория ще допринесе и за подобряване на научно-изследователската и образователна дейност в Бургас.

– Периодично осъществяваните изследвания за ефективността на съвременните лекарствени терапии показват по безспорен начин също така, че прилаганите към момента медикаменти са неефективни в различна степен за лечение на пациентите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.