Община Варна започва работа по проекти за над 80 млн. лв.

Бюджетът на града намаля с 10 млн. лв. след актуализация

През следващата година община Варна започва работа по 13 нови инфраструктурни проекта, в които ще бъдат вложени над 80 млн. лв. Това стана ясно на последното за 2018 г. заседание на местния парламент.

Повече от половината средства ще бъдат осигурени чрез дългосрочен кредит. След дискусия мнозинството съветници дадоха зелена улица на администрацията да тегли 46,7 млн. лв. нисколихвен заем със срок на изплащане 15 г. Останалите милиони ще дойдат от местния бюджет и чрез финансиране по оперативните програми на ЕС. С част от средствата ще бъдат изградени три спортни комплекса и площадки на открито, с които градът ще защити домакинството си като спортна столица на Европа през 2019 г. Ще бъде даден старт на строителството на рибарското пристанище "Карантината" в кв. Аспарухово и на реконструкциите на зоокъта и филиала на Драматичния театър. В листата на обектите попадат и малки улички в града, които ще бъдат ремонтирани. Точният им списък стане ясен в началото на идната година, стана ясно на сесията. На нея бе гласувана и актуализация на бюджета за 2018 г.

За първи път макрорамката му намаля с 10 млн. лв. до 383,7 млн. лв. В това няма драма, защото общината е в добро финансово здраве, заяви Стефка Господинова, шеф на дирекция "Финанси и бюджет". Тя разясни, че намалението се дължи главно на събраните по-малко неданъчни приходи. Такива са постъпленията от продажба на билети, които още се събират и отчитат в "Градски транспорт", а не в предприятието ТАСРУД, както бе предвидено в бюджета. В него са били заложени и повече средства от Синята зона, която обаче стартира с няколко месеца закъснение. За сметка на това Варна ще харчи 3,3 млн. лв. над предвиденото за образование и 4 млн. лв. повече за социално подпомагане.

Увеличение има и на приходите от общински такси.

Коментари

Задължително поле