Община Варна ще строи за 80 млн. лева

Проектите са за рибарски пристан, нови спортни комплекси, модернизация на зоопарка и филиала на театъра

Реализацията на 13 мащабни проекта за близо 80 млн. лева започва община Варна, която организира публичното им обсъждане. Част от средствата ще бъдат осигурени като безвъзмездно финансиране по оперативни програми, чрез заем и от общинския бюджет.

Първият проект е „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“ за близо 10 млн. лева. Като европейски град на спорта 2019 Варна ще строи три нови спортни комплекса в ж.к. "Владиславово", на ул."Студентска" за жителите на кв."Левски" и в кв."Виница", където е предвиден и парк със спортни съоръжения на открито.

С проекта „Изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна“ съществуващите съоръжения ще бъдат приведени в съответствие с нормативите за отделните видове спорт.

Предвидени са и 66 нови площадки в 14 училища и детски градини. Заложени са 1.2 млн. лева за реконструкция и модернизация на зоопарка във Варна, строен през 1961 г., който е едно от най-атрактивните места с над 150 000 посещения на година. Предвижда се изграждането на нова входна зона, павилион за напитки, павилион за сувенири и храна за животните. Сред големите проекти е и модернизацията на филиала на ДТ "Стоян Бъчваров", който ще се сдобие с нова зрителна зала, балкон, главно фоайе, зали за репетиции и с клуб на актьора.

Стойността на проекта е 5.7 млн. лева. Още повече пари-близо 9.8 млн. лева, са заложени за реставрация и социализация на най-посещаваните археологически обекти от туристите -Римските терми на Одесос и Аладжа манастир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони