Костадинов подписа със „Стабек“

Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 2 април 2020

Десета жертва на коронавируса у нас

Община Велико Търново превърна с 820 000 лева изоставена сграда в комплекс за социални услуги Кризисният център ще приютява жертви на домашно насилие

Община Велико Търново успешно финализира проект „Изграждане на комплекс от социални услуги за деца“ по приоритетна ОС 5 „Регионална социална инфраструктура“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

На 820 000 лв. възлиза стойността на европейската инвестиция, благодарение на която сградата на ул. „Симеон Велики” №3 в старата столица ще предлага две социални услуги. 30 души ще се възползват от Дневния център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. „Част от децата, които се нуждаят от подобна подкрепа, ще останат в сега действащия Център „Дъга”, а друга част ще преминат в новия център. Целта ни е да има разделение на възрастовите групи“, сподели Росица Димитрова, директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в община Велико Търново.

Подкрепа ще получават и родителите на децата с увреждания, родители на деца в риск, които се нуждаят от консултации, потенциални бъдещи приемни родители и осиновители.

В следващата услуга „Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст“, която е с капацитет 8 потребители, ще бъдат настанявани деца от незакритите все още домове, както и напускащите центровете за временно настаняване. За пръв път ще се създаде такава профилирана група с цел преодоляване на стресиращата промяна за децата. Те ще получават и консултации относно бъдещата си професионална ориентация.

75 души пък ще се ползват от услугите на Центъра за обществена подкрепа. „Персоналът ще е от 26 човека”, подчерта Росица Димитрова.

Тя не скри, че ще е труден подборът на кадри за 24-часовата подкрепа, тъй като сменната работа не е привлекателна. Очакванията са реално услугите да започнат да се предлагат от месец юни.

Само преди броени дни община Велико Търново подписа договор по ОП „Развитие на човешките ресурси” и до 1 май ще подбере персонал за Кризисния център на ул. „Драган Цончев”. Амбициите са двете къщи там да се превърнат в спасителен център за жертви на домашно насилие. Те са с капацитет от по 15 души и ще заработят от 1 юли.

„Предизвикателството, което сме си поставили като цел, е да работим заедно със социалните служби, съдии, прокурори, адвокати и полиция. Това е мобилна услуга и тя се предлага на мястото на възникване на кризата. Тук също предлагането е 24 часа и кадрите са от изключително важно значение“, заяви Димитрова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.