Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Община Варна събра 33 000 лева от такса „домашен любимец“

„Ботев“ (Пловдив) се подсилва с бразилец

Община Лясковец е отличник по печелене на проекти Работят по проект за насърчаване на зелени работни места за 1 350 000 в партньорство с побратимения румънски град Виделе

Най-мащабният проект в процес на реализация е свързан с побратимения румънски град Виделе. Отдавна двата града са в приятелски взаимоотношения, а официално преди четири години, на празника на Лясковец – Петровден, кметовете Николае Бадъною и д-р Ивелина Гецова, подписаха споразумение за побратимяване.

Първият проект между двете общини „Мрежа за зелени работни места” започна миналата година. Насочен е към насърчаване на екотуризма и био земеделието, като иновативни механизми за заетост и устойчиво местно развитие в селските райони в трансграничната област Румъния-България. Проектът е в рамките на Програма Interreg V-A Румъния-България, като размера на приноса на ЕС е 1 219 573 евро, националното съфинансиране за двете общини е по 99 376 евро и собствен принос на общините – по 15 288 евро.

Основните дейности, включени в проекта, са насочени към получаване на необходимите активи и услуги за доставянето на качествени професионални обучения, курсове по чужди езици, както и съвместни трансгранични пазари. Други важни дейности са развитие на трансграничен бизнес инкубатор, разработване на съвместна трансгранична стратегия и информационна платформа за зелени работни места в селските райони; доставка и инсталиране на четири инфо-киоски, поставени на обществени места в двете общини; организиране на лятна академия „Зелена иновативна лаборатория” за предприемачи от трансграничния регион.

Очаква се 250 участници да се включат в 6 професионални обучения, 500 – в специализирани езикови курсове, 160 – в съвместни трансгранични трудови борси и 100 души – в пет издания на лятната академия. Основната дейност по проекта се свежда до извършването на реконструкция и обзавеждане на сграда за обществено обслужване, бившия Младежки дом, където ще се изгради трансграничния бизнес инкубатор.

През април ще бъде сключен договор с фирма изпълнител за изпълнение на СМР и доставка на оборудване, а към момента се разработва web базирана система.

Други два проекта, които чакат одобрение по Програмата за трансгранично сътрудничество са „Възстановяване на екозона за рекреация, изкуства и спорт в град Лясковец” и възстановяване зона за обществен отдих в село Козаревец”. С реализирането им ще се постигне развитие на трансграничния туристически продукт, базиран на местни традиции, природно и културно наследство, ще бъде модернизирана и туристическата инфраструктура на двата региона. Вторият проект предвижда оценка, картографиране и анализ на зоните, в които има риск от наводнения, изготвяне на сценарии и модели при наводнения, доставка на оборудване за мониторинг на водата, доставка на съвместна интегрирана система за ранно предупреждение и др. Партньор по проекта е Болинтин – Вале, Румъния. Двете проектни предложения са на обща стойност 4 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.