На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Община Опака прави социално предприятие за създаване на заетост Обучение и професионална реализация ще получат безработни

Кметът на Опака Лютфи Реянов търси всички начини за създаване на професионална реализация на безработни, които са загубили трудови навици и нямат квалификация, като създава социално предприятие.

Социално предприятие за създаване на заетост, обгрижване на болни или възрастни хора, както и за благоустрояване на населените места, прави Община Опака. Дейността ще се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по процедура „Развитие на социалното предприемачество”. Договорът с Министерството на труда и социалната политика е от април, а проектът ще продължи 17 месеца, уточни кметът на Опака Лютфи Реянов.

„Идеята ни е да ангажираме наши съграждани от рискови групи, за да ги мотивираме за трудова реализация, да ги обучим за професията работник в озеленяването, да им дадем нужните компетенции, за да постигнем интеграция на уязвими групи. Заетост трудно се създава в малките населени места, а сега ние, чрез социалното предприятие, ще постигнем няколко ключови цели наведнъж”, поясни кметът.

Освен в сферата на озеленяването и благоустрояването, трайно безработните без квалификация ще се реализират и като домашни помощници по второто направление на социалното предприятие. Те също ще преминат през теоретична подготовка. Така те ще подпомогнат хора, които се нуждаят от подкрепа в ежедневието си.

Предвижда се да бъдат обхванати 32 човека, които ще имат осигурена заетост за една година, допълни кметът Реянов. След приключване на проекта ще продължи ангажираността на хората, които вече ще са обучени, ще са натрупали опит и ще са се интегрирали.

Паралелно с дейностите по проекта Общината продължава и работата по осигуряване на социални и лични асистенти на хора с увреждания или възрастни самотни. 49 са асистентите, които полагат грижи за 56 потребители. Услугата се явява продължение на приключилия в края на миналата година проект по „Независим живот”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.