На 16 февруари 2019 да почерпят

Нишан Джингозян: Голяма част българите във Великобритания няма да получат статут

ЕС с пакет от мерки в помощ на сделката за Брекзит на Тереза Мей

Брекзит е с все по-неясна съдба “Голдман Сакс” дава прогнози 50/50 за успех на премиера

НАСА обяви марсоход за мъртъв Последният му контакт със Земята бе през юни м.г.

Медведев пристига у нас на 4 март

Андрей Ковачев: Пакетът „Мобилност“ остава за следващия Европейски парламент

Тодор Чобанов: Няма недостиг на места в детските градини, проблемът е в яслените групи

Митьо Очите кацна на летище София

Мадуро преговаря тайно с Белия дом Надява се скоро да се срещне лично с Тръмп

Авторите на разследването за руския агент „Федотов”: Българските тайни служби са инфилтрирани от руското разузнаване

Столтенберг и Лавров не постигнаха съгласие по договора за ракетите

Турция ни предаде Митьо Очите

АПИ сменя пътните табели към границата със Северна Македония

Полицаи хванаха 13 афганистанци край ямболско село

Община Опака прави социално предприятие за създаване на заетост Обучение и професионална реализация ще получат безработни

Кметът на Опака Лютфи Реянов търси всички начини за създаване на професионална реализация на безработни, които са загубили трудови навици и нямат квалификация, като създава социално предприятие.

Социално предприятие за създаване на заетост, обгрижване на болни или възрастни хора, както и за благоустрояване на населените места, прави Община Опака. Дейността ще се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по процедура „Развитие на социалното предприемачество”. Договорът с Министерството на труда и социалната политика е от април, а проектът ще продължи 17 месеца, уточни кметът на Опака Лютфи Реянов.

„Идеята ни е да ангажираме наши съграждани от рискови групи, за да ги мотивираме за трудова реализация, да ги обучим за професията работник в озеленяването, да им дадем нужните компетенции, за да постигнем интеграция на уязвими групи. Заетост трудно се създава в малките населени места, а сега ние, чрез социалното предприятие, ще постигнем няколко ключови цели наведнъж”, поясни кметът.

Освен в сферата на озеленяването и благоустрояването, трайно безработните без квалификация ще се реализират и като домашни помощници по второто направление на социалното предприятие. Те също ще преминат през теоретична подготовка. Така те ще подпомогнат хора, които се нуждаят от подкрепа в ежедневието си.

Предвижда се да бъдат обхванати 32 човека, които ще имат осигурена заетост за една година, допълни кметът Реянов. След приключване на проекта ще продължи ангажираността на хората, които вече ще са обучени, ще са натрупали опит и ще са се интегрирали.

Паралелно с дейностите по проекта Общината продължава и работата по осигуряване на социални и лични асистенти на хора с увреждания или възрастни самотни. 49 са асистентите, които полагат грижи за 56 потребители. Услугата се явява продължение на приключилия в края на миналата година проект по „Независим живот”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.