Община Пазарджик подари 2 амурски тигърчета на зоопарка в Ловеч

Четирите малки тигърчета се родиха на 13 юли

Община Пазарджик подари две от четирите си петмесечни амурски тигърчета на зоопарка в Ловеч, научи "Труд". В нов дом оттатък Стара планина новата 2017 година посрещнаха сестричката Рая и братчето Веско, тежащи вече над 40 килограма. Засега при 8-годишната им майка Найша и 4,5-годишния им баща Саша в двете клетки на зоокъта на остров "Свобода" по средата на река Марица в Пазарджик останаха мъжкарите Цезар и Хебър, който е талисман на местния волейболен клуб.

До месец-два най-късно и двамата обаче ще напуснат дома, в която се родиха. Най-вероятно Цезар и Хебър ще потеглят към София, Варна, Стара Загора или някоя друга зоологическа градина у нас, макар че голям интерес към двете сибирски тигърчета има и от редица зоопаркове в чужбина.

"Преценихме, че нямаме нужда от толкова много тигри, въпреки че четирите бебета бяха голяма атракция напоследък. Скоро обаче клетките ще отеснеят, а 5-6-месечната възраст е идеална за разселване на тигърчетата. Саша и Найша са все още в полова зрялост и единствени от амурските тигри в България могат да имат още няколко поколения наследници", коментира управителят на зоопарка на остров "Свобода" в Пазарджик Петко Куртев.

Ламата Мая пък стана този понеделник - 2 януари, майка на женска рожба, която й е петата наследничка в семейството. То обаче също толкова се разрастнало, че се е наложило една от ламите да бъде командирована в столичния зоопарк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини