Община Пловдив продължава проекта „От врата на врата“ в квартал „Коматево”, оказал се успешен

Община Пловдив продължава пилотния проект за разделно събиране на отпадъци от опаковки „От врата на врата” в квартал „Коматево”, след като се видяха резултатите от новата система след въвеждането й преди три месеца. Общото количество отпадъци от шестте обслужвания на системата възлиза на 3680 кг, като от тях 3123 кг (85%) са годни за рециклиране.

Това са добри резултати, тъй като домакинствата, които активно се включиха в пилотната система, бяха около 250, както и няколко търговски обекта в крайния квартал на града под тепетата. Резултатите показват, че няма улица в Коматево, от която да не са изнасяни жълти чували, но не е за пренебрегване и обстоятелството, че едва 1/3 от хората, на които бяха раздадени чували, събираха указаните отпадъци в тях и ги изваждаха пред къщите си.

На всички домакинства, които се включиха в пилотната система, отново ще бъдат раздадени от цветните чували. От тази седмица административните адреси, от които са събрани пълни жълти чували, вече получават допълнителен брой, като се предполага, че останалите домакинства, вече получили такива, имат налични и могат да ги използват по предназначение. Желаещите да събират разделно могат да получат чували в районната администрация на Район „Южен” – отдел „Екология“, както и в книжарницата на квартал „Коматево”, съобщиха от ръководството на общинско предприятие „Чистота” в Пловдив.

Оттам допълниха, че следващите дати, на които ще се събират пълни чували в Коматево, са 2 август, 16 август, 30 август, 20 септември и всяка първа и трета сряда от месец октомври, ноември и декември до края на 2017 година, а събраните отпадъци ще бъдат извозвани за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони