Община Свищов получава над 10 млн. евро по програма Трансгранично сътрудничество

Община Свищов ще получи над 10 млн. евро по програма Трансгранично сътрудничество. Кметската администрация на крайдунавския град вече има положителна оценка на 3 заявления за интерес, в приключила на първи етап оценка по Програмата. Разработките касаят пътна инфраструктура,  жизнена среда и културен обмен в трансграничния регион. До 16 октомври предстои разработване на пълна проектна документация.

Първият проект предвижда основен ремонт и реконструкция на пътя  от  с. Драгомирово, през с. Овча Могила с излаз на главен път Русе-Плевен-София. Този участък от 10 км е изключително компрометиран през последните години и създава предпоставки за много катастрофи и автопроизшествия. С реализирането на проекта ще се извърши цялостна рехабилитация, изграждане на  отводнителни съоръжения, тротоари в населените места и ще бъде осигурено поставянето на нова пътна маркировка, знаци и мантинели. Това ще допринесе за по-добра свързаност, безопасност и съкращаване на времето за връзка с най-важните пътни артерии в страната. Ще се отрази пряко, не само върху жителите на конкретните населени места, а и на всички преминаващи на територията на общината. Общата стойност на проекта е 8 млн. евро и ще се изпълнява в партньорство с община Кълъраш, Румъния.

Партньорският проект с община Зимнич, Румъния е на стойност около 1 млн. евро и ще допринесе за обособяване на един по-сигурен регион. Основната цел на проектното предложение е надграждане и разширяване на капацитета на първия съществуващ в България Кризисен център – с. Овча Могила, община Свищов. Планира се осигуряване на изключително важно техническо оборудване и специализирана техника за нуждите на доброволческите формирования и екипа за работа по време на кризи, бедствия и аварии. Сред основните са: отводнителни помпи, генератори, термокамери за наблюдение, пожарен автомобил, известителни уредби, хидравлични инструменти, лични предпазни средства, защитна екипировка и др. Ще се създаде и  комуникационна връзка между двете общини за синхронизиране на съвместни действия и превенция.

Третото предложение е насочено към създаване на културен мост за обмен на традиции, музика и танц от двете страни на река Дунав. В рамките на 36 месеца са планирани провеждане на културни фестивали, посещения на групи – деца, ученици, самодейци и изпълнители с цел културен обмен.

Предвижда  се създаване на така нареченото „Танцово училище“ и „Културен център“, чиято дейност ще е насочена за популяризиране на културната идентичност, традициите и обичаите на партньорите от двете страни на река Дунав. Общата стойност на проекта е 1, 5 млн. евро и ще се изпълнява в партньорство между кметство с. Царевец, община Свищов и кметство Контещи, Румъния.

С подготовката на тези три предложения Община Свищов дава заявка за утвърждаване на усилията си, използвайки всички възможни източници на финансиране и реализиране на устойчива политика в сферата на културата, туризма, инфраструктура и безопасността на своите жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони