Община Свищов пред заплаха от водна криза

Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев предприе спешни мерки

Община Свищов е изправена пред сериозна заплаха от водна криза. От ВиК "Йовковци" предупреждават за силно намален дебит на подземните и повърхностните водоизточници за питейно-битови нужди на територията на общината. Кметското ръководство на крайдунавския град е обезпокоено от данните и предприема решаващи мерки.

Драстично намалелият дебит поставя няколко села в общината под опасност от безводие, ако засушаването продължи. За да не се стига до воден режим, се преминава към пестене на водните ресурси. 

"Издал съм заповед, с която се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др., различни от питейно-битови нужди в селата Драгомирово, Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Българско Сливово. Изпълняването на заповедта трябва да се контролира от кметовете и кметските наместници и органите на Полицията, както и от служителите на ВиК", съобщи пред "Труд" кметът на община Свищов Генчо Генчев.

Градоначалникът допълва, че в случай на задълбочаване на кризата, ще бъде въведен режим на водоподаването в тези населени места.

Коментари

Задължително поле