Общините решават къде да забранят наемите през Airbnb

Европейските общини ще могат да изискват жилищата, отдавани за краткосрочен наем през платформи като Airbnb, да бъдат съсредоточени в определени квартали и да бъдат забранени в част от градските райони. Това съобщават на сайта си от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Общините да решават в кои райони да се отдават имоти чрез посреднически платформи, както и да въвеждат разрешителен режим става възможно след решение на Съда на ЕС, дадено по повод дългогодишен спор между двама собственици на подобни имоти и кметството на Париж. 

Причината за решението е, че отдаването на подобни имоти под наем е от обществен интерес и може да доведе до повишаване на цените на дългосрочните наеми или да доведе до недостиг на жилищни площи за жителите на градовете и курортните райони, търсени и от туристите.

„Споразуменията за обмен на данни между посредническите платформи, собствениците на имоти и местни власти са следващата стъпка към последователна и справедлива регулаторна рамка в тази област, която се надяваме ЕС да формализира в предстоящия Закон за цифровите услуги “. Това заяви Рамон Есталела, председател на работната група към Европейската асоциация на хотелите и ресторантите - HOTREC, занимаваща се със създаване на регулация за имотите, отдавани краткосрочно.

БХРА е единственият пълноправен член за страната ни на HOTREC и като такава има достъп до всички важни документи и промени обсъждани от европейските им колеги.

Коментари

Задължително поле