Общинната ще дава 250 000 лв. годишно за болницата във Видин

Видинската болница "Св. Петка".

Общинският съвет във Видин гласува да се създаде фонд за подпомагане на болницата в града. Парите ще са за доплащане към възнагражденията на медицинските специалисти, които от март протестират. Една трета от тях обявиха, че са готови да напуснат в края на септември, заради непосилни условия на работа. Мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, а общините от областта също имат дялово участие в акционерното дружество, предаде БНТ.

Според решението, от бюджета на общината ще се заделят по 250 000 лева годишно за болницата във Видин.

"До края на тази година да се отпуснат 150 000 лева, за да се коригират заплатите и да не се налага след няколко месеца те да напускат", обясни Димитър Велков, БСП.

За да влезе в сила решението, е нужна промяна в общинска наредба, което ще отнеме месеци, коментираха съветници. Настояват за бързата намеса на държава.

"Стоката здраве, обявена за стока със Закона за здравеопазването, не се харчи във Видин, ами няма хора. Ако държавата мисли държавнически, тя трябва да финансира тази болница, за да съществува, за да няма окончателен демографски, не срив, вече катастрофа", каза Цецо Иванов, коалиция "Надежда".

Според медицински специалисти единственият начин за спасяване на болницата е повишение на заплатите.

"Аз разговарях с колежките, поне на 30%, ако не 50, наистина ще си подадат заявления за напускане, индивидуални молби", коментира Албена Попова, старши рентгенов лаборант.

В декларация до премиера, министъра на финансите и здравния министър, от Общинския съвет настояват за незабавна финансова помощ, за да се съхрани лечебното заведение.

Коментари

Задължително поле