Общинска полиция се включва в маратона на четенето във Варна

Шефката на библотеката д-р Емилия Милкова /вляво/ и главен библиотекар Кристияна Димчева

Общинска полиция се включва в юбилейния 15-ти маратон на четенето във Варна. Когато не дават наряд, служителите на реда ще четат откъси от свои любими книги в Детския и средношколски комплекс на Регионална библиотека "Пенчо Славейков".

Оказа се, че повечето полицаи са всъщност редовни посетители в местния храм на духа. Маратонът на четящите, тръгнал някога от Варна и превърнал се в национална кампания в страната, ще се проведе на 70 сцени в училища, читалища, забавачки, филиали и сред природата във Варна и областта, посочи директорката на библиотеката д-р Емилия Милкова.

Официалното откриване е в Международния ден на книгата и авторското право -23 април, но събитията вървят поне две седмици около датата.В богатата съпътстваща програма са предвидени срещи на тема "История и слово" с музейните експерти в града с представяне на варненски художници поети, които ще съчетаят багри със слово.

Гост през Светлата седмица след Великден е и майсторът на фейлетони и каламбури Михаил Вешим. Децата ще се срещнат с първият писател на книгите-игри Никола Райнов.За малчуганите е предвидена и приказна нощ в библиотеката, в която ще рисуват любими сюжети не само от класиката, но и от първите творби на свои връстници.

За юбилея на четящите хора във Варна ще бъде издадена миниатюрна книжка, посветена на най-предпочитания автор или този, който най-много е гостувал на маратона в 15-годишната му история. Варненският маратон е заразил не само билиотеките в страната, но и партньори на РБ"Пенчо Славейков" отвъд океана в Колорадо. Дори на кораб сред морето моряци пренесли хубавата традиция от брега и правили редовно своя маратон на четенето за Международния ден на книгата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони