Общинския съвет на Бургас ще решава: Площадът пред Операта да се нарече "Емил Чакъров"

Площадът пред Операта в момента носи името "Бургаска комуна", което е исторически невярно, казва лидерът на ВМРО Георги Дракалиев

Площадът пред Операта в Бургас да бъде прекръстен от "Бургаска комуна" на "Емил Чакъров". Предложението е на съветника Георги Дракалиев, който е лидер на ВМРО. "Тази година се навършват 30 години, откакто ни напусна Емил Чакъров. Той бе посветил живота си на това изкуство.  Името "Бургаска комуна" е и невярно исторически", обясни пред "Труд" Дракалиев, който е доктор по история. Колегите му в местния парламент, ще гласуват предложението, заедно с още едно. Ключова улица в жк "Славейков", носи името на двама души едновременно. Половината е "Янко Комитов", другата половина - "Даме Груев".

"Комитов не е свързан изобщо с Бургас, освен това е извършвал подривна дейност у нас. Освен това не може една улица да носи две имена. Затова ще предложа, да остане само името "Даме Груев", каза Георги Дракалиев.
Що се отнася до площада пред Държавната опера, това не е първото предложението за преименувата му.  През 2014- та г., съветникът от НФСБ Здравко Сталев е предложил  да се нарече "Георги Калоянчев", а още преди това- да носи името "Леге".

Вече е внесена още една любопитна докладна, от Комисията по култура. Тя е да се редуцират почетните граждани на Бургас, които са твърде много- 230 на брой. Предложението е да се сформира комисия, която да установи дали всички те отговарят на изискванията, дали не са вредили с дейността си на Бургас и България и др. фактори. Семейство Чаушеско например, са били почетни граждани на Бургас, но след демократичните промени през 1991- ва г., техните звания, както и това на Антон Югов са били отнети заради връзката им с тоталитарни режими. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони