Общински съветник от Раковски е българският претендент за Европейската награда за млади фермери

Общинският съветник от ПП ГЕРБ в Раковски Рангел Матански е българският победител в националния конкурс за Европейската награда за млади фермери. Той е на 35 години, завършил е Аграрния университет в Пловдив и в момента живее със съпругата и двете си дъщери в Момино село. Матански е  съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България, заместник-председател на Постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Национално сдружение на общините в  България.

Освен това е управител на една от първите организации на производителите”Фермерско мляко” и заместник-председател на Областния съвет по животновъдство. Матански  е говедовъд трето поколение, а за него земеделието е семеен бизнес, с който фамилията му се занимава от над 20 години. В кравефермата на Матански се отглеждат 100 млечни крави и се обработват около 2000 декара земя. През 2012 г. младият и амбициозен жител на Момино село създава втората в България организация на млекопроизводители „Фермерско мляко“, в чийто състав влизат 7 семейни говедовъдни ферми.

Тази есен Рангел Матански ще представлява България в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел. Българското издание на конкурса, който бе спечелен от Рангел Матански, се организира от евродепутата и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Владимир Уручев и от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите. „Много съм щастлив, че ще участват в Европейския конгрес на младите фермери, който се организира от групата на ЕНП (Европейската народна партия) в Европейския парламент. Това е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа”, коментира Рангел Матански. В рамките на конгреса ежегодно се връчва Европейската награда за най-успешните проекти на млади фермери от страните-членки и общинският съветник от Раковски тайно си мечтае да се нареди сред отличените.

Освен проспериращ млад фермер Рангел Матански е и сред най-активните общински съветници в местния парламент в Раковски, а поредната му добра инициатива е изграждането на спортна площадка в Момино село по спечелен проект по ПУДООС, дофинансиран с пари от общинския бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България