Общопрактикуващите лекари от Търговище искат допълнителни мерки заради скрита заболеваемост

37 лекари, сестри, лаборатни и други работещи в болницата са с положителни тестове

Преустановяване на масови мероприятия на закрито, включително семейни, фирмени тържества, посещения на дискотеки и нощни заведения.

 Това поискаха общопрактикуващите лекари от Търговище в отворено писмо до областния щаб, кмета на общината, здравната инспекция, заради рязкото увеличаване на заразените с COVID-19 в последните седмици. Медиците смятат, че има скрита заболеваемост, тъй като много хора не могат да се изследват поради финансови причини, а вирусът се разпространява дифузно и мерките не дават желания резултат.

Лекарите предлагат също учениците да преминат на дистанционно обучение, тъй като заболеваемостта сред децата е висока, но остава скрита поради липсата на алгоритъм за изследване.

Предлагат и да се  предприемат ограничителни мерки спрямо предприятията огнища на инфекцията.

Към момента данните, които се подават към обществеността вече не влизат в детайли дали има нови огнища във фирмите, както беше преди седмици.  Заразени имаше сред работещите в шивашки фирми, стъкларски и мебелни заводи. Вирусът влезе в хоспис, училища и детски градини.

По неофициална информация към сряда има 37 заразени от работещите в областната болница. Сред тях са 10 лекари, сестри, лаборантни и т.н. 2 лекари са хоспитализирани, други 3 се лекуват в домашна условия. Тепърва вероятно ще излязат нови случаи, свързани с тях чрез контактните им лица.  

В полицията заразените са над 10. Един е с пневмония в болница. Има и двама починали служители на МВР

615 станаха вече положителните проби за коронавируса в област Търговище. В сряда новите случаи са 56, като почти всички са от община  Търговище.  

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони