Обявиха победителя в конкурса за идеен проект на сграда на мястото на Стария съвет

Идейното предложение на колектива от архитекти Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков събра най-висока оценка в конкурса, обявен по Закона за обществените поръчки, за създаване на сграда на мястото на Стария съвет в Стара Загора.

Представените проекти за визия са пет, като няма недопусната идея, стана ясно по време на заседанието на журито.

„Срокът беше кратък, но успяхме да се справим и да представим тази добра идея“ - каза арх. Георги Чернев, който е част от колектива, спечелил най-висок резултат. „В сградата има и философия, вграден е символът на птицата феникс. Надяваме се това да събуди символика у хората. Тепърва ще има обсъждане на проекта, което Камарата на архитектите в България иска да организира допълнително“ - обясни той.

Идеята на колектива представлява сграда, с около 4 хил. кв. м обща застроена площ, с подземни места за паркиране чрез подвижна платформа, от страната на ул. „Св. Княз Борис“, два сутерена, коктейлна и изложбена зала, както и пространство за търговски обекти като арт кафе. За реализирането на сградата, проектантският екип е заложил на екологични материали, както и внедряване на ефективни системи за спестяване на производствена енергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони