На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

„Огледало“ е мотото на Националните есенни изложби в Пловдив

„Огледало“ е мотото на Националните есенни изложби в Пловдив от 1 до 30 септември, с които се започва тазгодишното издание на Есенния салон на изкуствата в града под тепетата. „В своята история огледалото се развива от една страна като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността и алегоризира суетата. Огледалото е атрибут на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си“, коментира изкуствоведката Галина Лардева, доцент по история и теория на изкуството в АМТИИ-Пловдив, лектор по история на изкуството в ПУ „Паисий Хилендарски“ и водещ на програма „Визуални изкуства на ХХ век“ в Модерна академия по изкуствата в Пловдив. От 2013 г. тя е куратор и артистичен директор на Националните есенни изложби, които ще бъдат открити на 1 септември от 18 часа в Балабановата къща в Стария град. Деветима са авторите, които ще участват в есенните изложби под мотото „Огледало“, като в Балабановата къща свои творби ще покажат Милена Цочкова (живопис и рисунка), Андрей Градечлиев (фотографики и рисунки), Яна Стойчева (живопис), Ясен Панов (колаж). В къща „Хиндлиян“ в Старинен Пловдив посетителите на Националните есенни изложби ще могат да се запознаят с творчеството на Стела Василева (рисунка и обект), Евелина Петкова (скулптура) и Иван Кюранов (фотография), а в къща „Мексиканско изкуство“ свои творби ще представят Милена Бочукова (скулптура) и Деян Янев (живопис).
Спецификата на събитието се определя от особеностите на къщите в Старинен Пловдив и от самия формат на представяне на авторите – в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно 9 самостоятелни изложби. Това превръща Националните есенни изложби във форум за изкуство без аналог в България. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за родната публика имена, представянето на една дебютна изложба и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница. Началото на Есенните изложби е поставено през далечната 1967 г. с камерна изложба акварели на Георги Божилов-Слона в двора на Атанас Кръстев (Начо Културата). През годините в дворовете на възрожденските къщи в Стария град са представяни творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов и много други.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.