Огньове изпепелиха 500 дка в област Монтана

Заплес забравил тиган на котлона вдигна по тревога пожарната

Близо 500 дка сухи треви, стърнища и храсти изгоряха в област Монтана само за едно денонощие. При огнените бедствия няма пострадали хора, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Екипите на службата за противопожарна безопасност десет пъти излизали в сряда по сигнали за пламнали ливади и ожънати вече ниви. Огнеборците загасили пожарите, но стихиите изпепелили 330 дка до крайдунавските села Станево, Долно Линево и Горни Цибър, 50 дка край село Владимирово, 50 дка край село Златия, 5 дка край Разград и 2 дка до Ботево.

Още след първите дни на жътвата в региона на Монтана зачестиха пожарите в стърнища и ливади, огнените стихии димят денонощно и опушват цели райони. Само бързите действия на пожарникарите предотвратяват разрастването на огнищата и нанасянето на по-големи щети.

Въпреки предупрежденията на полицията и местните управи недобросъвестни стопани продължават да палят треви и боклуци и застрашават както земеделската реколта и горите, така и населени места. Досега обаче няма заловен и наказан подпалвач, коментират експерти.

Екип на Регионалната служба за противопожарна безопасност и защита на населението се е отзовал в сряда и на сигнал за пожар в апартамент в жилищен квартал „Младост -2”. При пристигане на мястото обаче униформените установили, че стопанинът на жилището е забравил на включения в кухнята котлон тиган с олио. Гъстият дим разтревожил съседите и те потърсили помощ. Пожар, пострадали хора и нанесени щети обаче нямало.

Коментари

Задължително поле