Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца Банките преценяват според досието на клиента

Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен

Путин с нови мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса на Русия

Президентът Радев утвърди закона за актуализацията на държавния бюджет

За 15 дни вдигнаха на крака жена с COVID-19 39-годишна излекувана в Бургас

Рулетките без отложени налози

По-кратка пролетна ваканция за учениците, ще почиват от 17 до 20 април

Правосъдният министър Данаил Кирилов: 5 г. не проверяват системата за дела (обзор)

ЕК препоръчва несъществените пътувания до ЕС да останат ограничени до 15 май

300% ръст на онлайн покупки на фитнес уреди

Зайци с маски украсиха Смядово

Томислав Дончева: В момента се мисли за допълнителна подкрепа за малките предприятия

Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

Доклад прогнозира по 5 000 жертви на COVID-19 в 5 от най-засегнатите страни идната седмица

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Според ръководителя на представителството на ЕК в България Огнян Златев срещата във Варна между ЕС и Турция е важна с това, че показва желание диалогът да продължи. Според него тя е еднакво важна и за двете страни, като допълни, че е нормално ЕС да изрази притесненията си за случващото се в Турция и няма намерение да прави компромиси с нея.

ЕС има право да изкаже притесненията си на глас, заяви Огнян Златев по БНТ. В заключенията на лидерите се вижда общата позиция на ЕС – факт е, че Съюзът е притеснен от случващото се в Турция, но тя остава един от основните му партньори, каза Златев.

„Единна е позицията на ЕС, че диалогът с Турция трябва да продължи. Когато виждаме, че имаме поводи за притеснения, свързани с нарушаване на човешките права или нещо друго, ние го казваме“, добави той.

Около средствата на ЕС трябва да се разбунят няколко митове, каза още Златев. Те не са за турския държавен бюджет, а да се помогне на сирийските бежанци в Турция. Средствата по първия транш вече дават резултат. По отношение на втория транш има споразумение. Той ще е в размер на три милиарда и един милиард ще дойде от Европесйкия бюджет, а другите два милиарда ще са вноски на държавите-членки, обясни ръководителят на представителството на ЕК у нас.

Цифрите се използват спекулативно, заяви Златев. Той обясни думите на Ердоган, че бежанците няма да останат вечно в Турция с надеждата, че конфликтът по родните им места ще се разреши и те ще могат да се завърнат.

„Не считам, че сме в ситуация да правим отстъпки един на друг, а трябва да вървим един към друг“, категоричен е Огнян Златев.

По думите му, за да получи визова либерализация, Турция трябва да изпълни определени условия, които все още не е, допълни той. Турция е петият по големина търговски партньор на ЕС, но заради определени притеснения на държави-членки митническият режим няма да се либерализира.

„Върховенството на закона и спазването на човешките права са основолагащи принципи“, припомни Златев. С нарушаването им в Турция страната се отдалечава от ЕС, допълни той.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тоя да обясни как юнкер назначи селмер и ценностите зад това.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.