Ожесточени сблъсъци между албанци и сърби на Голяма Богородица

Ожесточени сблъсъци между етнически албанци и сърби белязаха празника Голяма Богородица (по стар стил) в село Мушутище, община Суха Река, окръг Призрен, предават сръбските медии, цитирани от "Фокус".

Според държавната РТС (Радио-телевизия Сърбия) три автобуса с около 150 сръбски изселници от Косово са опитали да почетат големия християнски празник, когато са били спрени от организирани групи албанци.

След четиричасово чакане сръбските поклонници не са успели да се поклонят пред разрушената църква "Св. Богородица Одигитрия".

"РТС" съобщава, че колоната от сръбски автобуси и автомобили е била съпровождана от косовската полиция, а заедно с нея са пътували косовският вицепремиер Бранимир Стоянович и министърът за връщане на изселниците Далибор Йевтич.

При опита на полицията да освободи блокирания път за Мушутище се е стигнало до употреба на сълзотворен газ, на което албанците са отговорили с камъни.

Стотици албанци са протестирали издигайки призива: "Проклети сърби, ще ви изгорим заедно с вашата църква!".

Радио В-92 съобщава "Полуделите албанци ни подсещат за 1999 г.", според Vesti-online.com.

Село Мушутище е разположено в непосредствена близост до границата на Косово с Македония.

В селото се намират средновековният храм "Св. Богородица Одигитрия" от 1315 г. и средновековния манастир "Св. Троица", разрушени след войната в Косово.

Коментари

Задължително поле