ОЗХО ще добави "Новичок" към списъка си със забранени вещества

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) реши днес да добави използваното при атаката в Солсбъри миналата година съветско бойно отровно вещество Новичок към списъка си със забранени вещества, предаде Ройтерс.

Според изявление на държави от ОЗХО всичките 41 членове на Изпълнителния съвет на организацията са приели внесено от САЩ, Холандия и Канада предложение за налагане на забраната.

Те решиха "да добавят две групи отровни вещества (включително използваното в Солсбъри)", написа в Туитър канадският постоянен представител в ОЗХО Сабине Ньолке. "Русия се разграничи от консенсуса, но не го наруши", добавя тя.

След нападението през март миналата година срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри западните съюзници наредиха най-голямото експулсиране на руски дипломати от разгара на Студената война.

Според британските власти агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) са отровили Скрипал и дъщеря му с Новичок. Русия отрича да е замесена.

Днешното решение на ОЗХО представлява класифицирана информация и затова не бяха разпространени други подробности.

Това е първата подобна промяна в списъка на организацията със забранени бойни отровни вещества, включващ още газове като Ве Хикс, зарин и иприт, откакто тя беше създадена през 1997 г. по силата на Конвенцията за химическите оръжия, отбелязва Ройтерс.

Членуващите в ОЗХО общо 193 държави имат на разположение 90 дни, за да внесат възражения срещу днешното решение, ако имат такива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят