Около 30 демонстранти бяха арестувани при опозиционен протест в Беларус

Около 30 демонстранти бяха арестувани в Беларус преди началото на забранено от властите протестно шествие на опозицията в столицата Минск, предаде Франс прес, като се позова на местната правозащитна организация "Вясна". Организацията съобщи за задържани и на други места в страната.

На 25 март опозицията отбелязва Деня на свободата - годишнината от провъзгласяването през 1918 г. на Беларуската народна република, просъществувала по-малко от година. През януари 1919 г. Беларус става съветска социалистическа република, а през 1922 г. участва в създаването на Съветския съюз.

Според "Вясна" сред задържаните има 90-годишен мъж. По-рано през деня властите задържаха опозиционерите Владимир Некляев и Микола Статкевич, както и 12 от организаторите на шествието. Късно вечерта Вясна съобщи, че почти всички опозиционери, задържани в центъра на Минск, са освободени, но Некляев и Статкевич остават в ареста.

Демонстрантите бяха дошли с червено-белите знамена на републиката от 1918 г., превърнали се в емблема на опозицията. За първи път в 24-годишното си управление президентът Александър Лукашенко разреши тази година публичното отбелязване на 25 март. Властите разрешиха да се организира концерт в центъра на Минск, но забраниха опозиционното шествие.

Опозицията обвинява Лукашенко в доброволно заличаване на беларуската идентичност и "русифициране" на страната.

Според анализатори властите са разрешили честването, за да избегнат повторение на напрежението от миналата година. Тогава бяха арестувани над 700 души, а Европейският съюз заяви, че тези репресии са в разрез с политиката на демократизация на Беларус и международните й ангажименти.

През 2016 г. ЕС отмени част от санкциите срещу Беларус, след като властите освободиха опозиционери, пратени в затвора от Лукашенко след белязаните от протести президентски избори през 2010 г.

Коментари

Задължително поле